Virusul Wuhan în R. Moldova: 102 cazuri noi ridică numărul total la 1662 / Chicu: Suntem la o etapă de stabilizare a evoluţiei acestui virus

Criza coronavirus loveste Romania
Criza coronavirus loveste Romania (Epoch Times România)
Maria Maevschi
12.04.2020

Ministrul Sănătăţi, Muncii şi Protecţiei Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a anunţat duminică seara că, pe parcursul ultimelor 24 de ore, în Republica Moldova, au fost înregistrate 102 cazuri noi de infecţie cu coronavirus în urma procesării a 439 de probe. Astfel numărul total de probe efectuate până la această etapă este de 7876, numărul total al persoanelor infectate ajungând la 1662.

Dintre cele 102 persoane noi infectate cu virusul Wuhan, din import nu este niciuna, toate fiind cu transmitere locală - din Chişinău 27 de cazuri, regiunea din stânga Nistrului 18, Glodeni 14, Făleşti 12, Orhei 5, Comrat, Edineţ,Taraclia câte 3 cazuri, Cahul, Sângerei, Ştefan Vodă câte 2 cazuri, Bălţi, Cantemir, Drochia, Leova, Ocniţa, Rezina, Străşeni, Ungheni câte un caz.

Astfel, numărul total al persoanelor infectate cu virusul Wuhan în regiunea stângă a Nistrului a ajuns până în prezent la 133 de persoane. Şase persoane şi-au pierdut viaţa, ultimul deces fiind înregistrat pe parcursul zilei de duminică, 12 aprilie. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 59 ani, din oraşul Tiraspol. Acest ultim deces din Transnistria ridică la 31 numărul persoanelor decedate în R.Moldova din cauza virusului comunist.

În ultimele 24 de ore, au fost tratate şi externate 19 persoane, per total fiind externate 95 de persoane considerate vindecate. „Sunt sigur că în următoarele zile numărul acestora va creşte”, a precizat prim-ministrul Ion Chicu.

„Avem a opta zi când numărul de cazuri noi atestate este sub acel anti-record din 4 aprilie – 161. Astăzi avem 102 cazuri. Considerăm că suntem la o etapă de stabilizare a evoluţiei acestui virus în Republica Moldova. Opt zile deja e o perioadă destul de suficientă pentru a avea această speranţă şi a face aceste concluzii că numărul de cazuri noi s-a stabilizat.

Bineînţeles aceasta deloc nu înseamnă că noi la etapa actuală trebuie să relaxăm acel regim strict pe care îl avem. Înseamnă doar că acele măsuri care au fost instituite aduc rezultat. Sincere mulţumiri tuturor medicilor şi a angajaţilor din sistemul medical pentru acest efort extraordinar”, a declarat Chicu, după şedinţa Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul Wuhan.

În acest context, expertul Asociaţiei pentru Politică Externă Victor Chirilă a menţionat într-un mesaj pe contul său de Facebook:

„La data de 10 aprilie, în Grecia au fost efectuate 33.634 de teste Covid-19, fiind depistate 1955 de persoane infectate. În Republica Moldova, până în prezent au fost efectuate 7437 teste, fiind depistate 1560 de persoane infectate de Covid-19. No comment…”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor