Medicii angajaţi la stat sunt funcţionari publici şi răspund penal - decizie ÎCCJ
alte articole
Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis miercuri că medicii angajaţi cu contract de muncă în unităţile spitaliceşti de stat din sistemul public de sănătate au calitatea de funcţionar public şi, în consecinţă, pot fi inculpaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de corupţie.
Decizia Înaltei Curţi a fost luată după ce a fost sesizată de către Curtea de Apel Târgu Mureş pentru rezolvarea unei probleme de drept într-un dosar penal, în care un medic chirurg a fost trimis în judecată pentru luare de mită, relatează Agerpres.
Avocaţii medicului au cerut magistraţilor ÎCCJ să pronunţe o hotărâre prealabilă în vederea rezolvării de principiu a modalităţii de interpretare a dispoziţiilor art.175 din Codul penal din care să reiasă dacă medicul, angajat cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată într-un spital de stat, trimis în judecată sub acuzaţia săvârşirii infracţiunii de luare de mită se încadrează în categoria funcţionarilor publici prevăzută la art.175 lit. c din Codul penal sau în categoria funcţionarilor publici prevăzută la art.175 alin. 2 din Codul penal.
În cadrul procesului de la Curtea de Apel Târgu Mureş, reprezentantul Parchetului susţinuse că medicul, care are statutul de angajat, se încadrează în categoria funcţionarilor publici prevăzută la art. 175 alin. 1 lit.c din Codul Penal şi va răspunde pentru săvârşirea infracţiunilor de corupţie, în vreme ce art. 175 alin. 2 din Codul Penal se referă la persoane care desfăşoară profesiuni liberale în mod independent, mai informează sursa citată.
ÎCCJ a admis sesizarea Curţii de Apel Târgu Mureş şi a stabilit că "medicul angajat cu contract de muncă într-o unitate spitalicească din sistemul public de sănătate, are calitatea de funcţionar public în accepţiunea dispoziţiilor art.175 alin.1 lit. b teza a-ll-a din Codul penal", cu alte cuvinte, poate fi inculpat şi sancţionat pentru fapte de corupţie asimilabile categoriei de funcţionar public.
Decizia este obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României.
Amintim că deputaţii au legiferat pe 30 septembrie Ordonanţa 2/2014 a guvernului Ponta prin care medicii sunt eliminaţi din corpul funcţionarilor publici. Unul dintre marii susţinători ai acestei OUG, transformată ulterior în lege, a fost însuşi premierul Ponta: "e o prostie ideea că pe medici îi faci funcţionari publici”, declara premierul, afirmând că medicii trebuie să aibă dreptul de a obţine şi alte venituri, în acest sens fiind în lucru un proiect de lege discutat cu reprezentanţii Colegiului Medicilor din România.
Specialiştii în drept au explicat însă că, prin adoptarea ordonanţei, medicii odată scoşi din categoria funcţionarilor publici vor avea parte de pedepse pentru actele de corupţie cu o treime mai mici decât în cazul celor prevăzute de Codul Penal pentru cei încadraţi în categoria menţionată.
Mai mult, experţii procurori şi judecători consultaţi de gândul.info au susţinut că prin scoaterea medicilor din categoria de funcţionari publici aceştia nu vor mai putea fi cercetaţi pentru infracţiunea de luare de mită. Un alt efect al OUG-ului Ponta este acela că în dosarele cu medici acuzaţi de luare de mită se vor da soluţii de achitare pe motiv că practic infracţiunea de luare de mită pentru medici a dispărut.