Preşedintele Băsescu a promulgat legea care scoate medicii din categoria funcţionarilor publici

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, miercuri, legea prin care medicii sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici şi nu pot fi asimilaţi acesteia.

Şeful statului a promulgat legea de aprobare a Ordonanţei 2/2004 după ce în luna iulie o trimisese spre reexaminare Parlamentului.

Articolul criticat de şeful statului prevede că, "având în vedere natura profesiei de medic şi obligaţiile fundamentale ale medicului faţă de pacientul sau, medicul nu este funcţionar public şi nu poate fi asimilat acestuia".

Preşedintele Băsescu a arătat, în cererea de reexaminare, că, prin această modificare, medicilor li se diminuează răspunderea penală pentru "toate infracţiunile la care subiectul activ este un funcţionar public, în sensul legii penale".

"Prin această modificare, medicii nu mai pot fi asimilaţi în categoria funcţionarilor publici în sensul legii penale care consideră funcţionar public "orice persoană care exercită un serviciu de interes public prin care a fost investită de autorităţile publice sau care este supusă controlului ori supravegherii acestora cu privire la îndeplinirea respectivului serviciu public", arată şeful statului.

Membrii Comisiei pentru sănătate au propus, însă, respingerea cererii preşedintelui, argumentând că profesia de medic este "liberală prin excelenţă."

Pe 17 septembrie 2014, Senatul a respins cererea de examinare a preşedintelui, iar pe 30 septembrie, Camera Deputaţilor, for decizional pe acest act normativ a respins şi ea cererea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne