Medicamente contrafăcute: profituri de 20 de ori mai mari decât din traficul de droguri
Nu departe de Shanghai, în provincia Zhejiang, autorităţile au descoperit că lucrătorii spitalelor păstrează cutiile medicamentelor de calitate, pentru a le vinde falsificatorilor.
Într-un spital din Bamako, Mali, unde circulă mai multe medicamente care conţin impurităţi, a crescut numărul de pacienţi care au nevoie de dializă, cu consecinţe teribile, având în vedere puţinele resurse la dispoziţie.
Acestea sunt două feţe ale aceleiaşi probleme, cea de contrafacere a medicamentelor, care, aşa cum relatează Organizaţia Mondială a Sănătăţii, ucide de la 500 mii până la un milion de oameni pe an, informează luni ilsole24ore.com.
Dacă ne gândim că fenomenul interesează în mod special ţările în curs de dezvoltare, cu internetul la dispoziţie nimeni nu este în siguranţă: peste 50% din medicamentele vândute on-line sunt contrafăcute. Anul trecut au fost confiscate medicamente periculoase în valoare totală de 10,5 milioane de dolari. Spre deosebire de acum câţiva ani, când industria de contrafacere se concentra asupra pastilelor de slăbit, steroizi sau Viagra, acum ţinta sunt medicamentele necesare pentru a salva de cancer, antihipertensive, antibiotice, chiar şi sub formă injectabilă.
În plus, piaţa pentru medicamente "false", garantează un foarte mare profit - chiar superior veniturilor din traficul de droguri – cu un risc minim- doar de a încălca regulile de proprietate intelectuală. Calculul este foarte uşor de făcut: criminalul care investeşte o mie de dolari în heroină câştigă 20 de mii, dacă investeşte în medicamente contrafăcute, venitul este de 400 de mii de dolari.
Organizaţia FDA din SUA a estimat că medicamentele contrafăcute reprezintă mai mult de 10% din piaţa farmaceutică mondială (care a fost în 2012 în valoare de 963 miliarde de dolari, date transmise de la IMS în luma mai 2013).
Criminalul care investeşte o mie de dolari în heroină câştigă 20 de mii, dacă investeşte în medicamente contrafăcute, venitul este de 400 de mii de dolari
OMS arată cifre alarmante, dar este încă echivocă în definirea diferenţei dintre medicamentele contrafăcute şi cele false, o definiţie care duce la încetinirea luptei împotriva acestei pieţe ilegale. Piaţă care prosperă şi se specializează. Până în prezent, numai Consiliul Europei a adoptat în 2011 o convenţie pentru a combate traficul de medicamente, cu Medcrime, un text fără caracter obligatoriu care a fost semnat de 22 de ţări.
În schimb, ceea ce are un impact semnificativ în lupta împotriva drogurilor false este tehnologia utilizată de centrele de cercetare şi companiile farmaceutice, care s-au activat prin furnizarea de instrumente pentru a identifica falsurile.
FDA, de exemplu, testează un dispozitiv portabil pentru detectarea medicamentelor falsificate în Ghana, pentru a-l extinde şi la restul Africii şi Asiei de Sud-Est. Printre Big Pharma, în frunte este Grupul Sanofi, care a stabilit, de asemenea, prima zi mondială împotriva contrafacerii medicamentelor, care se repetă în acest an, la 27 iunie, pentru a sensibiliza cu privire la problemă. Dar multinaţionala franceză a fost, de asemenea, prima care a deschis un laborator ad-hoc, acum cinci ani, unde astăzi vin analizate peste 20 de mii de produse, şi care a devenit un punct de referinţă pentru funcţionarii de sănătate, de poliţie şi funcţionari vamali.