Medic chinez admite recoltarea de organe de la Falun Gong

Fostul şef al poliţiei din Chongqing, Wang Lijun, este înfăţişat vorbind unor oficiali din armată în laboratorul său din oraşul Jinzhou, provincia Liaoning. Wang este actualmente anchetat de către PCC.
Fostul şef al poliţiei din Chongqing, Wang Lijun, este înfăţişat vorbind unor oficiali din armată în laboratorul său din oraşul Jinzhou, provincia Liaoning. Wang este actualmente anchetat de către PCC. (Courtesy of WOIPFG)

Un medic militar de rang înalt pensionat a fost prins prin intermediul unui apel efectuat de o asociaţie pentru drepturile omului, recunoscând faptul că a folosit organe de la prizonieri politici într-un proiect în asociaţie cu Wang Lijun, fosta mână dreaptă a lui Bo Xilai, oficialul căzut în dizgraţie.

Chen Rongshan, fostul director al Departamentului de Urologie din cadrul Spitalului 205 al Armatei de Eliberare a Poporului din Jinzhou, a fost întrebat într-o convorbire telefonică pe data de 25 mai: „Wang ne-a menţionat că o parte din donatorii dvs. de organe erau practicanţi Falun Gong aflaţi în detenţie. Este adevărat?”

Chen a răspuns: „Aceasta a fost aprobată de către Curte.”

Falun Gong este o practică spirituală chinezească, care este persecutată de către Partidul Comunist Chinez din anul 1999.

Anchetatorul pentru drepturile omului a întrebat din nou dacă „a trecut pe la Curte.” Chen a confirmat.

Apelantul, anchetator din cadrul Organizaţiei Mondiale de Investigare a Persecuţiei Falun Gong (WOIPFG)- o asociaţie de investigare în domeniul drepturilor omului - s-a prezentat ca fiind un membru al „echipei de anchetare specială interdepartamentală” în problema Wang Lijun.

Este cunoscut pe scară largă că Wang Lijun este anchetat de către PCC. Pe 6 februarie a fugit la Consulatul Statelor Unite din Chengdu şi a oferit funcţionarilor din cadrul consulatului Statelor Unite documente despre care se crede că descriu în detaliu crimele lui Bo Xilai şi ale soţiei sale, Gu Kailai, inclusiv informaţii despre recoltarea de organe. Predându-se în faţa autorităţilor centrale ale Partidului, Wang a fost pus sub anchetă, expulzat din Partid şi urmează să fie judecat pentru trădare.

Când anchetatorul WOIPFG a pus o altă întrebare, cerând mai multe detalii despre locurile de detenţie a practicanţilor Falun Gong în vederea recoltării de organe, Chen Rongshan a evitat răspunsul: „Lăsaţi-mă să vă spun, adică, spun că, nu vorbiţi cu, nu mă întrebaţi despre asta acum, bine?”

A adăugat: „Dacă trebuie să puneţi întrebări, adresaţi-vă secţiei politice a spitalului, bine?”

„Noi, în armată, avem un cod de disciplină, există lucruri despre care, dacă este cazul să vorbim despre ele, trebuie să treceţi prin secţia noastră politică şi să le spuneţi celor din secţia noastră politică să mă apeleze.”

Anchetatorul şi Chen s-au mai certat timp de încă un minut înainte ca cel din urmă sa închidă. Însă, anchetatorul obţinuse deja mărturisirea.

Apelurile pentru investigare în cazul drepturilor omului

Aceasta nu a fost prima mărturisire de acest fel. Zeci de apeluri sunt disponibile online, unde anchetatorul WOIPFG, a cărui voce din înregistrările digitale a fost reglată astfel încât să sune ca şi când ar fi inhalat heliu, pentru a-i proteja identitatea. În înregistrări, el a smuls mărturisiri de recunoaştere din partea oficialilor de Partid privind participarea la aceste crime.

Chen Rongshan a fost de curând luat în vizor pentru faptul că a lucrat alături de Wang Lijun într-un „proiect de cercetare” legat de transplantul de organe. În vecinătatea oraşului Jinzhou din provincia Liaoning, Wang Lijun, în calitate de şef al Biroului de Securitate Publică (BSP), a condus Centrul de Cercetare Psihologică Locală, un laborator aflat în legătură cu BPS. Acolo, conform remarcilor sale dintr-un discurs de la o premiere din 2006, a condus execuţii, recoltări de organe, transplanturi de organe şi alte experimente legate de acestea.

„Premiul pentru contribuţii speciale” i-a fost acordat de către Fundaţia de Ştiinţă şi Tehnologie Guanghua în septembrie 2006. Guanghua, conform website-ului său, este o organizaţie filantropică care promovează ştiinţa sub coordonarea directă a Ligii Tineretului Comunist, una dintre organizaţiile populare ale Partidului Comunist Chinez (PCC), utilizată pentru a efectua recrutări şi a răspândi doctrina de Partid în rândul tinerilor.

În cadrul discursului său de acceptare a premiului, care este încă disponibil online, Wang a afirmat că participase la „mii” de transplanturi de organe pe plan local.

Wang Lijun era deja apropiatul lui Bo Xilai când deţinea funcţia de şef al BSP din Jinzhou. Mai târziu, când Bo a fost transferat în Chongqing, Wang l-a urmat şi a fost desemnat ca şef de poliţie al lui Bo. Analiştii consideră că Bo avea cunoştinţă, cel puţin neoficial, despre activităţile lui Wang.

Experţii intervievaţi la vremea descoperirii acestui premiu au înţeles că „local” indica faptul că execuţia şi prelevarea organelor se petrecea în apropiere, sau chiar în acelaşi loc cu transplantul efectuat primitorilor de organe.

Experţii, incluzându-l aici pe Ethan Gutmann, un jurnalist ale cărui cercetări se concentrează asupra practicilor abuzive de transplant de organe ale regimului chinez, şi David Matas, avocat coautor al textului de bază ce priveşte recoltarea de organe de la practicanţii Falun Gong, au fost de asemenea convinşi că, judecând după remarcile lui Wang Lijun, prizonierii erau în viaţă atunci când organele le-au fost prelevate, ei murind în procesul de extracţie.

Gutmann şi Matas au considerat, de asemenea, că probabil multe dintre acele mii de organe să fi fost recoltate de la practicanţi Falun Gong.

Colaborare îndoielnică

Wang lucrase alături de Spitalul 205, în departamentul lui Chen, în cadrul unui „Proiect-Cheie de Cercetare a Anatomiei Lipsite de Traume din Regiunea Asia-Pacific”, conform Organizaţiei Mondiale de Investigare a Persecuţiei îpotriva Falun Gong.

În cadrul convorbirii telefonice, Chen a fost rugat să confirme acea colaborare şi a făcut-o înainte de a fi întrebat dacă recunoaşte folosirea organelor de la practicanţi Falun Gong.

Dr. Torsten Trey, coeditorul unei cărţi recent publicate despre abuzurile din domeniul transplanturilor de organe în China, State Organs, a considerat că apelul telefonic şi actul de recunoaştere erau credibile, acestea încadrându-se într-un tipar mai larg.

„Când Dr. Chen se referă la Curtea care a dat aprobare ca practicanţii Falun Gong să fie sursă de organe, de fapt, arată că recoltarea de organe de la practicanţii Falun Gong este autorizată de stat, întrucât instituţiile de stat şi instanţele de judecată sunt implicate în procesul de aprobare”, a afirmat dr. Trey într-un răspuns scris, după ce i s-a arătat transcrierea convorbirii telefonice.

„Oamenii aflaţi sub conducerea comunistă sunt de obicei foarte temători, le este foarte frică să facă vreo greşeală, pentru ca aceasta ar putea conduce la consecinţe fatale”, a spus Trey. Aşadar, prin directa referire la aprobarea Curţii în privinţa sursei de organe, „de fapt, confirmă puternic declaraţia”, a spus dr. Trey. „Este o dublă confirmare.”

Implicarea statului indică în plus afirmă dr. Trey că recoltarea de organe de la Falun Gong nu a fost făcută prin intermediul unor organizaţii subterane sau de către câţiva medici, „ci cu ştiinţa totală şi aprobarea statului”.

El a afirmat că instituţiile mondiale în domeniul sănătăţii, precum Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Asociaţia Mondială a Medicilor ar trebui să investigheze arhivele instanţelor de judecată create în perioada în care au fost furnizate de organe de la adepţi Falun Gong în viaţă unor persoane ca Wang Lijun şi Chen Rongshan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe