Mechel: Decizia privind vânzarea întreprinderilor româneşti nu presupune închiderea producţiei
OAO Mechel informează că decizia Consiliului de Administraţie referitoare la vânzarea întreprinderilor româneşti nu presupune închiderea producţiei, se arartă într-un comunicat al companiei.
"Activitatea întreprinderilor româneşti Mechel, din lista activelor recomandate de către Consiliul de Administraţie spre vânzare, va continua să funcţioneze în regim normal", se spune în comunicat.
În data de 21 septembrie a avut loc şedinţa Consiliului de Administraţie OAO Mechel, la care printre altele s-au discutat măsurile de restructurare a activelor grupului din cadrul noii strategii aprobată în luna mai, având ca scop îmbunătăţirea rezultatelor financiare şi majorarea valorii capitalizate a companiei.
În lista întreprinderilor recomandate spre vânzare, printre altele, au intrat şi uzinele siderurgice din România: Mechel Câmpia Turzii, Ductil Steel Buzău, Ductil Steel Oţelu Roşu, Mechel Târgoviste, Laminorul Brăila.
"Decizia de vânzare a acestor active nu presupune oprirea permanentă a producţiei. Mai mult decât atât, pentru evitarea închiderii întreprinderilor, Mechel va depune eforturi maxime spre păstrarea uzinelor în stare funcţională. Grupul Mechel este interesat în asigurarea valorii capitalizate maxime a activelor sale din România. În scopul realizării acestui obiectiv conducerea Mechel a fost nevoită să ia o serie de măsuri de optimizare a producţiei şi minimizare a costurilor. Astfel a fost suspendată temporar funcţionarea unor secţii şi au fost disponibilizaţi o parte din angajaţi. În acelaşi timp aceste măsuri au permis păstrarea viabilităţii întreprinderilor. Cea mai mare parte dintre angajaţi vor fi păstraţi. Toţi angajaţii disponibilizaţi vor primi compensaţii conform cu legislaţia în vigoare şi a Contractelor colective de muncă", se arată în comunicat.
În acest timp, conform Deciziei Consiliului de Administraţie, Mechel va duce tratative cu potentialii investitori, care sunt interesaţi în păstrarea integrităţii întreprinderilor şi dezvoltării uzinelor româneşti Mechel.
"Aş vrea să subliniez, că decizia Consiliului de Administraţie se referă la o posibilă schimbare a proprietarului întreprinderilor. Întreprinderile Mechel din România vor avea regim de funcţionare în condiţii normale în conformitate cu programul de încărcare a capacităţilor şi conjunctura pieţii. La Mechel Târgovişte, Ductil Steel Buzău şi Laminorul Brăila vor funcţiona toate capacităţile de producţie conform programului aprobat. La Mechel Câmpia Turzii va funcţiona secţia trăgătorie de oţel. Ductil Steel Oţelu Roşu va funcţiona în condiţii normale. Considerăm că măsurile efectuate ne vor permite să păstrăm viabilitatea întreprinderilor", a declarat Directorul General al Diviziei Est-Europene Mechel, Yurii Guschin.
Mechel este una dintre cele mai mari companii din Rusia. Afacerile companiei includ patru segmente: minerit, siderurgie, feroaliaje şi energie electrică. „Mechel” asociază producători de cărbune, concentrat de minereu, nichel, oţel, produse laminate, armături metalice, energie electrică şi termică. Produsele companiei Mechel se comercializează pe piaţa internă şi piaţa externă.
În România grupul Mechel este prezent prin 6 întreprinderi metalurgice: Mechel Târgovişte, Mechel Reparaţii, Mechel Câmpia Turzii, Ductil Steel Buzău, Ductil Steel Oţelu Roşu, Laminorul Brăila.
Guvernul nu a solicitat nicio întâlnire cu reprezentanţii companiei Mechel, pentru a discuta de situaţia combinatului de la Câmpia Turzii,iar din informarea prezentată de AVAS în cadrul şedinţei de guvern reiese că Mechel a respectat toate clauzele din contract, a declarat miercuri Andrei Zaharescu.
“În şedinţa de Guvern a fost prezentată o informare privind modul în care cumpărătorul combinatului de la Câmpia Turzii a respectat angajamentele asumate la privatizarea acestuia. Conform documentului întocmit de AVAS, în perioada 2003 – 2007 Mechel a respectat toate clauzele cuprinse în contractual de privatizare”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, după şedinţa de miercuri.
Din acelaşi document reiese că “din anul 2007 până astăzi, potrivit contractului, monitorizarea post-privatizare a încetat”.