MDRT a semnat în ultimele şase luni 499 de contracte de finanţare pentru proiecte derulate prin POR
Ministerul Turismului a semnat, în ultimele şase luni, 499 de contracte de finanţare pentru proiecte derulate prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, în valoare de 590 de mil. de euro şi a autorizat decontarea de cheltuieli în relaţia cu Comisia Europeană în valoare de 420 de mil. de euro.
În aceeaşi perioadă de timp, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) anunţă că a plătit către beneficiarii Programului Operaţional Regional (POR) cheltuieli eligibile în valoare de 460 milioane de euro.
”Aceste sume de bani contractate sau plătite către beneficiarii Programului Operaţional Regional reprezintă o infuzie de capital în economie şi au creat, în plină criză economică pentru România, premisele unor proiecte de investiţii în de aproximativ 600 milioane euro”, se arată în comunicat.
MDRT susţine că a trebuit să ia măsuri urgente care să corecteze slaba performanţă a sistemului de management şi control al Programului Operaţional Regional, semnalată de Comisia Europeană în acest an, în urma auditului de sistem efectuat pentru perioada ianuarie-decembrie 2011. În comunicat se precizează că una dintre problemele identificate de CE o constituie desfăşurarea procedurilor de achiziţii publice organizate de beneficiari în perioada 2009-2011 pentru proiectele implementate. Conform auditului european, unii beneficiari nu au respectat prevederile legale în domeniul achiziţiilor publice.
”În vederea depăşirii situaţiei generate de constatarea acestor probleme, actuala conducere a MDRT a luat o serie de măsuri, aşa cum ministerul a comunicat în repetate rânduri. Chiar unele dintre cele solicitate de comisie în luna octombrie a.c. erau aplicate deja, de MDRT, începând cu 1 august 2012”, se arată în comunicatul ministerului.
MDRT precizează că a iniţiat şi implementat măsuri ce au avut în vedere atât aspecte de natură organizatorică cât şi funcţională la nivelul Autorităţii de Management a Programului Operaţional Regional (AMPOR) şi al Organismelor Intermediare (OI), după cum urmează: a separat procesul de verificare a achiziţiilor publice (desfăşurat de beneficiari) de procesul de verificare a cererilor de rambursare - cu scopul de a îmbunătăţii calitatea verificării achiziţiilor publice şi a detecta la timp neregularităţile acestora. Măsura a fost implementată prin înfiinţarea, în cadrul AMPOR, a Serviciului Verificare Achiziţii Publice, cu un număr de 17 angajaţi, care au ca activitate principală verificarea(reverificarea procedurilor de atribuire a contractelor derulate de beneficiari; a înfiinţat la nivelul fiecărui Organism Intermediar (Agenţie de Dezvoltare Regională) Unităţi de Verificare a Achiziţiilor Publice, formate din minim patru persoane, cu scopul de a consolida procesul de verificare a achiziţiilor publice;
De asemenea, MDRT precizează că a introdus regula verificării tuturor procedurilor de achiziţie publică desfăşurate de beneficiari, înainte de depunerea ultimei cereri de rambursare, astfel încât filtrul de control al achiziţiilor publice să fie aplicat tuturor proiectelor implementate prin POR; a stabilit sistemul de documente şi de fluxuri de activităţi între Direcţia de Autorizare Plăţi şi Verificare Achiziţii Publice din cadrul AMPOR şi Unităţile de Verificare a Achiziţiilor Publice de la nivelul Organismelor Intermediare pentru controlul achiziţiilor publice; a iniţiat un proiect de OUG pentru consolidarea sistemului de management şi control a Programelor Operaţionale, orientat pe patru direcţii şi anume: achiziţii publice, execuţie lucrări, risc proiecte şi responsabilităţi beneficiari, care se află în discuţie la nivelul Autorităţilor de Management; a regândit sistemul de verificare a conflictului de interese pentru a evita riscul suspiciunii de fraudă care ar putea plana asupra proiectelor finanţate prin POR.
”Facem menţiunea că parte din măsuri sunt în curs de implementare la nivelul MDRT, iar misiunea de audit care se desfăşoară, în prezent, la nivelul POR urmează să certifice dacă măsurile dispuse au avut efectul scontat, astfel încât să poată fi ridicată decizia de presuspendare impusă Programului Operaţional Regional”, se mai arată în comunicat.