McMaster, Pompeo şi Dunford: Războiul cu Phenianul nu este iminent, dar pericolul creşte

Mai mulţi oficiali de rang înalt ai securităţii naţionale americane au declarat că o confruntare militară cu Coreea de Nord nu este iminentă, dar au indicat că posibilitatea războiului încă este în creştere.
H.R. McMaster, consilier pentru securitate naţională al preşedintelui american Donald Trump. (Nicholas Kamm/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
14.08.2017

„Nu suntem mai aproape de război decât acum o săptămână, dar suntem mai aproape de război decât eram în urmă cu un deceniu”, a declarat duminică generalul H.R. McMaster, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american Donald Trump.

McMaster a declarat în cadrul emisiunii This Week de la ABC, că SUA continuă să urmeze calea „unui efort diplomatic foarte determinat”, condus de secretarul de stat Rex Tillerson, în paralel cu noi sancţiuni financiare menite să-l descurajeze pe dictatorul nord-coreean Kim Jong-un să mai facă alte mutări provocatoare.

Trump şi Kim au schimbat mai multe ameninţări după ce Phenianul a continuat să testeze rachete balistice intercontinentale în ciuda sancţiunilor impuse de ONU.

Trump a declarat că armata americană este pregătită şi l-a avertizat pe Kim că „va regreta repede” dacă va lua orice fel de măsură împotriva teritoriilor americane sau ale aliaţilor SUA.

Luând cuvântul la emisiunea Fox News Sunday, duminică, directorul CIA Mike Pompeo a afirmat că „nu există nimic iminent astăzi”, dar este important să se transmită Coreei de Nord mesajul că răbdarea Statelor Unite a ajuns la capăt.

„Reacţia pe care dorim să o obţinem în Coreea de Nord este o înţelegere că America nu mai are răbdarea strategică pe care a avut-o şi care i-a permis [lui Kim Jong-un] să continue să dezvolte programul său de arme” nucleare şi de rachete balistice, a afirmat Pompeo.

La rândul său, generalul Joseph Dunford, preşedintele Statului Major al armatei americane, a pornit într-un turneu în Asia şi este aşteptat să se întâlnească cu lideri din Coreea de Sud, Japonia şi China.

Dunford a declarat reporterilor că scopul său este să „simtă care este temperatura în regiune” şi va discuta despre opţiunile militare în cazul eşuării „campaniei de presiuni diplomatice şi economice”.

„Încercăm să ieşim din această situaţie fără un război”, a adăugat el.

Călătoria sa în Asia are loc în condiţiile în care ziarul nord-coreean Minju Joson a precizat într-un editorial că armata Phenianului este „capabilă să poarte orice fel de război doreşte SUA”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor