MB, destinaţia preferată a tinerilor români atât pentru a studia, cât şi pentru a munci (Daily Mail)
alte articole
Marea Britanie este prima alegere pentru tinerii români care doresc să lucreze în străinătate, fapt care alimentează temerile britanicilor că sute de mii de cetăţeni le vor invada ţara după 1 ianaurie 2014, când vor fi ridicate restricţiile de pe piaţa muncii pentru români şi bulgari, comentează Daily Mail luni, pe baza datelor unui studiu al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).
Potrivit acestuia, un sfert din populaţia cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani din România ar alege un loc de muncă în Marea Britanie, odată ce restricţiile vor fi eliminate de la 1 ianuarie. Studiul a constatat, de asemenea, că Marea Britanie a depăşit Germania, impunându-se drept cea mai populară destinaţie pentru tinerii români care doresc să emigreze.
Datele, menţionează Daily Mail, contrazic încercarea miniştrilor britanici de a diminua temerile legate de un alt aflux de imigranţi din Europa de Est, atunci când aceştia vor căpăta acces liber pe piaţa forţei de muncă din Marea Britanie. Deşi guvernul, aminteşte publicaţia, nu a făcut nicio încercare de a estima numărul de români şi bulgari care vor ajunge în Marea Britanie, premierul britanic, David Cameron, insistă că acesta 'nu va fi comparabil' cu afluxul uriaş de imigranţi - estimat la 1,1 de milioane de persoane - înregistrat după ce Polonia a aderat la UE în 2004.
Sondajul realizat de think-tank-ul românesc IRES sugerează însă că până la 720.000 de persoane s-ar putea îndrepta spre Marea Britanie atunci când restricţiile pe piaţa muncii vor fi ridicate.
Astfel, circa 26% dintre cei care s-au declarat 'foarte interesaţi' să lucreze în străinătate au indicat Marea Britanie drept prima lor alegere. În total, studiul a constatat ca 11% dintre adulţi şi-au exprimat interesul faţă de găsirea unui loc de muncă în Marea Britanie, iar nivelul este de 24% pentru cei cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani.
Raportul, aminteşte Daily Mail, a fost înmânat parlamentarilor britanici din cadrul Comisiei pentru Afaceri Interne a Camerei Comunelor atunci când aceştia au vizitat capitala României, Bucureşti.
Românii sunt interesaţi de Marea Britanie nu numai pentru a-şi găsi un loc de muncă, ci şi pentru a-şi efectua studiile universitare. După cum remarca Daily Mail într-un alt articol, cel mai mare salt în numărul de aplicaţii la universităţile britanice vine din România.
În prezent, numărul de tineri din UE care studiază la universităţi britanice a atins un nivel record, alimentând temerile că mulţi nu vor reuşi să ramburseze împrumuturile finanţate de contribuabilii britanici, după absolvire.
Astfel, peste 132.000 de studenţi din Europa continentală au fost înscrişi la instituţiile de învăţământ din Marea Britanie anul trecut, în creştere cu 18% faţă de 2008.
Cel mai mare salt în numărul de aplicaţii a venit din România, de 28% în 12 luni, urmată de Bulgaria, unde creşterea a fost de 23%.
Datele, furnizate de Agenţia de Statistică a Învăţământului Superior, apar în contextul în care s-a indicat că banii guvernamentali cheltuiţi pe studenţii din UE au depăşit pentru prima dată 100 de milioane de lire sterline.
În conformitate cu legislaţia UE, elevii din orice stat membru al Uniunii sunt eligibili pentru a efectua studii în universităţile britanice şi se califică pentru împrumuturi cu dobândă mică. De asemenea, ei nu trebuie să ramburseze banii oferiţi până când nu vor câştiga peste 21.000 de lire sterline pe an.