Prezenţă redusă la urne în Italia, la balotajele alegerilor locale (revista presei)

(photos.com)
Epoch Times România
10.06.2013

La două săptămâni după primul tur de scrutin al alegerilor locale din Italia, care au avut loc pe 26-27 mai, circa şase milioane de italieni au fost chemaţi din nou la urne, pe 9 şi 10 iunie, cu ocazia desfăşurării balotajelor în 67 de comune şi pentru a-şi exprima preferinţele de vot la primul tur de scrutin al alegerilor municipale din Sicilia, dar prezenţa redusă la urne demonstrează creşterea neîncrederii cetăţenilor faţă de politica naţională, informează luni presa din Peninsulă.

'Balotaje şi primul tur de scrutin al alegerilor locale din Sicilia, votează şase milioane de italieni, câştigă absenteismul', scrie La Repubblica de la Roma, care precizează că balotajele au loc în 67 de comune (în 13 din cele 20 de regiuni italiene), printre care 11 capitale de provincii: Ancona, Avellino, Barletta, Brescia, Iglesias, Imperia, Lodi, Roma, Siena, Treviso şi Viterbo. În total, în întreaga ţară, sunt deschise 5.074 secţii electorale.

În Sicilia se desfăşoară primul tur de scrutin al alegerilor locale, pentru a desemna 142 de primari şi 142 de consilii comunale, printre care acelea din patru importante oraşe din insulă: Catania, Messina, Ragusa şi Siracusa. În cea mai mare insulă din Italia, sunt chemaţi la urne peste 1,6 milioane de alegători, iar eventualele balotaje se vor disputa în Sicilia pe 23 şi 24 iunie, subliniază principalul cotidian roman.

În total, circa şase milioane de cetăţeni italieni au fost chemaţi din nou la urne duminică, 9 iunie, între orele locale 8: 00 şi 22: 00, şi luni, pe 10 iunie, între orele locale 7: 00 şi 15: 00.

Potrivit datelor oficiale difuzate duminică seară de Ministerul de interne de la Roma, la nivel naţional, la ora locală 22: 00, duminică, procentul prezenţei la vot era de 33,8%, adică circa minus 9% faţă de primul tur de scrutin, desfăşurat pe 26 mai, când votaseră 42,3% din alegători, subliniază publicaţia menţionată.

'Balotaje, prezenţa la vot este de minus 9% faţă de primul tur de scrutin', scrie Corriere della Sera din Milano, care relevă că balotajul urmărit cu cea mai mare atenţie în Italia este acela care se desfăşoară la Roma, unde candidatul de centru-stânga la funcţia de primar al capitalei Italiei, medicul chirurg Ignazio Marino (susţinut de Partidul Democrat, PD, de centru-stânga, şi de partidul Stânga, Ecologie şi Libertate, SEL), a obţinut la primul tur de scrutin 42% din preferinţele alegătorilor, faţă de procentul de 30% realizat de actualul primar al Romei, Gianni Alemanno, care candidează pentru un al doilea mandat, fiind susţinut de partidul de dreapta Poporul Libertăţii (PdL), fondat de fostul premier italian Silvio Berlusconi, şi de alte partide de dreapta, printre care Fratelli d'Italia. Promisiunile celor doi candidaţi sunt asemănătoare: fluiditatea traficului din capitală, o nouă linie de metrou, gestionarea deşeurilor, eliminarea criminalităţii şi o gestionare transparentă a resurselor financiare de care dispune primăria Romei, în contextul actualei crize economice.

La Roma, duminică, au votat numai 32% din alegătorii cu drept de vot, minus 6% faţă de primul tur de scrutin (când, pe 26 mai, votaseră în prima zi peste 38% din alegători). Aceste date, potrivit principalului cotidian milanez, demonstrează dezamăgirea şi neîncrederea sporită a cetăţenilor italieni în politică şi în politicieni, şi, în general, în instituţiile ţării.

Cotidianul La Stampa din Torino scrie că, după balotajul din capitala Italiei, care este cel mai important, cu mare atenţie este urmărit şi balotajul de la Treviso (nord), unde actualul primar, Giancarlo Gentilini, din partidul populist de dreapta Liga Nordului, a obţinut la primul tur de scrutin numai 34% din voturi, faţă de procentul de 43% realizat de adversarul său, Giovanni Manildo, susţinut de Partidul Democrat (PD) şi de Stânga, Ecologie şi Libertate (SEL).

Publicaţia din Torino comentează luni că, dacă candidatul de stânga va obţine victoria la Treviso, oraş în care Liga Nordului este deosebit de puternică, acest lucru ar însemna o înfrângere semnificativă pentru partidul fondat de Umberto Bossi şi condus la ora actuală de Roberto Maroni, preşedinte al regiunii Lombardia (nord) şi fost ministru de interne în cadrul guvernului fostului premier Silvio Berlusconi (în perioada 2008-2011).

La toate balotajele, candidaţii de stânga au avantaje semnificative în toate marile comune, inclusiv în acelea administrate până acum de partidul de dreapta Poporul Libertăţii (PdL), mai precizează publicaţia amintită.

Publicaţia de stânga Il Fatto Quotidiano de la Roma relevă importanţa alegerilor locale din Sicilia, care sunt considerate un test electoral important şi pentru Mişcarea populistă 5 Stele (M5S), condusă de bloggerul şi fostul actor comic Beppe Grillo, care, la ultimele alegeri generale din Peninsulă, de la sfârşitul lunii februarie, a fost partidul cel mai votat în principala insulă italiană, cristalizând votul de protest al sicilienilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor