Mattis şi Stoltenberg avertizează talibanii în timpul unei vizite surpriză în Afganistan

Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au lansat un nou avertisment împotriva talibanilor şi au promis că vor continua să sprijine Afganistanul, în timpul unei vizite surpriză în Kabul.
Secretarul american al apărării, James Mattis. (Getty Images)
Andrei Popescu
28.09.2017

În cadrul unei conferinţe comune de presă susţinute miercuri împreună cu preşedintele afgan Ashraf Ghani, cei doi oficiali occidentali au promis că vor face totul pentru ca ţara asiatică să nu devină din nou un paradis sigur pentru teroriştii internaţionali.

Stoltenberg a precizat că NATO este conştientă de “costul şederii în Afganistan, dar costul plecării va fi chiar mai ridicat”.

El a adăugat că, “în cazul în care forţele NATO ar pleca prea repede, există riscul ca Afganistanul să se întoarcă la o stare de haos şi să devină din nou un paradis sigur pentru terorismul internaţional”.

În plus, Stoltenberg a afirmat că alianţa militară vestică este dedicată finanţării forţelor de securitate afgane cel puţin până în anul 2020. El a adăugat că NATO va furniza anual aproximativ 1 miliard de dolari forţelor de apărare şi de securitate ale Afganistanului.

Mattis a precizat că, “prin intermediul parteneriatului nostru, vom înăbuşi orice speranţă ca Al-Qaeda sau Statul Islamic .... Haqqani sau talibanii să câştige prin crime”, făcând referire la grupurile teroriste care operează în Afganistan.

El a adăugat că doreşte să le transmită talibanilor că “singura cale către pace şi legitimitatea lor politică este printr-o înţelegere negociată”.

“Cu cât mai repede recunosc talibanii că nu pot câştiga cu bombe, cu atât mai repede vor înceta crimele”, a afirmat înaltul oficial american.

În timp ce Mattis se întâlnea cu preşedintele afgan Ashraf Ghani, militanţii au lansat mai multe rachete înspre Aeroportul Internaţional din Kabul, în cadrul unui atac despre care talibanii au precizat că a vizat avionul secretarului american al Apărării.

Un civil a murit şi alţii 11 au fost răniţi în acest atac, potrivit declaraţiei Ministerului afgan de Interne.

Forţele de securitate afgane au reuşit să îi respingă pe atacatori, ucigând patru dintre ei, conform oficialilor.

Misiunea Resolute Support condusă de NATO a afirmat ulterior că un raid aerian american chemat să asiste o unitate a forţelor speciale afgane care se luptau cu militanţii a provocat din greşeală un număr nedezvăluit de victime civile.

“Din păcate, una dintre rachete nu a funcţionat bine, provocând câteva victime”, conform unei declaraţii care nu a oferit alte detalii.

Un raport al SUA a dezvăluit, la începutul anului, că talibanii controlează sau dispută aproximativ 40% din suprafaţa Afganistanului. În plus, forţele de securitate afgane luptă şi împotriva militanţilor afiliaţi la grupul jihadist Statul Islamic.

Luna trecută, preşedintele american Donald Trump a anunţat o nouă strategie pentru Afganistan, susţinând că aceasta urmăreşte să înfrângă talibanii după un război de aproape 16 ani.

Oficiali ai apărării au afirmat că noua strategie a preşedintelui Trump va încerca să repete succesul acţiunilor SUA din ultimii doi ani de întărire a forţelor de securitate irakiene în lupta împotriva Statului Islamic. Pentru aceasta, forţele americane au în vedere o pregătire mai bună, un suport logistic mai eficient, precum şi lovituri de artilerie şi atacuri aeriene asupra poziţiilor inamice.

SUA face, de asemenea, presiuni ca partenerii din NATO să îşi mărească numărul soldaţilor lor trimişi în Afganistan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor