Mattis schimbă “macazul” în privinţa Chinei. Speră la o “reconciliere” cu Beijingul

James Mattis - fost secretarul american al apărării (Bay Ismoyo/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
25.06.2018

Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a făcut o schimbare majoră în ceea ce priveşte planurile viitoare legate de China, afirmând că urmăresc un dialog mai deschis cu liderii chinezi. Remarcile au fost făcute la mai puţin de o lună după ce a criticat Beijingul pentru procesul de militarizare în Marea Chinei de Sud.

Mattis va face prima sa vizită în China în această săptămână şi a declarat că, în timpul discuţiilor cu liderii comunişti, vor fi evitate punctele care provoacă neînţelegeri. El a adăugat că le va spune tovarăşilor din Beijing că este “pregătit să asculte”, potrivit Express.co.uk.

El a afirmat că nu doreşte să “otrăvească fântâna” în acest moment. “Mă duc acolo pentru a avea o conversaţie. Nu doresc să particip la discuţii având anumite aşteptări prealabile legate de ceea ce vor spune ei. Vreau să mă duc acolo şi să ascult”.

Potrivit unor oficiali, unul dintre principalele subiecte ale discuţiilor sino-americane va fi rolul pe care îl poate juca China în denuclearizarea Coreei de Nord.

Abordarea mai diplomatică a secretarului american al Apărării este justificată de recunoaşterea de către administraţia SUA a faptului că Beijingul joacă un rol crucial în negocierile cu Coreea de Nord.

Cu mai puţin de o lună în urmă, Mattis a anulat o invitaţie făcută Chinei pentru un exerciţiu multinaţional în Pacific ca răspuns la decizia Beijingului de a amplasa sisteme de arme pe insule artificiale create de chinezi în Marea Chinei de Sud.

Şi, câteva zile mai târziu, el a ameninţat Beijingul, afirmând că în cazul continuării militarizării vor exista “consecinţe mult mai mari în viitor”.

Totuşi, un oficial senior american a precizat că Ministerul Apărării nu se va atinge de “probleme” care pot amplifica şi mai mult tensiunile în timpul discuţiilor cu Beijingul.

În schimb, un oficial american a afirmat că obiectivul întâlnirii este acela de a avea discuţii de calitate superioară cu privire la relaţia militară dintre cele două ţări.

În timp ce se va afla în Beijing, de marţi până joi, Mattis se va întâlni cu oficiali de top chinezi din domeniul apărării şi, poate, chiar cu preşedintele Xi Jinping.

Călătoria de patru zile îl va duce pe Mattis şi în Coreea de Sud, unde va purta discuţii cu ministrul Apărării Naţionale, Song Young-moo, şi în Japonia, unde plănuieşte să se întâlnească cu ministrul Apărării, Itsunori Onodera.

Întâlnirile urmăresc să liniştească Japonia şi Coreea de Sud că SUA rămâne dedicată securităţii regionale, după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat la summitul din Singapore cu dictatorul nord-coreean Kim Jong-un că SUA va suspenda exerciţiile militare comune pe care le-a desfăşurat în mod regulat cu Coreea de Sud.

Prin îmbunătăţirea relaţiei sale cu Beijingul, aparent SUA consideră că s-ar putea pregăti mai bine pentru toate problemele şi ar putea să se coordoneze mai eficient cu China.

Aceasta este prima călătorie a lui Mattis în China, atât pe plan personal, cât şi ca secretar american al Apărării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor