Mattis în Ucraina: promite revizuirea cererii de a acorda arme

Secretarul american al Apărării, aflat joi într-o vizită în Ucraina, a declarat că SUA va menţine presiunea asupra Rusiei pentru ceea ce a catalogat a fi un comportament agresiv. În acelaşi timp, Mattis şi-a exprimat suportul pentru furnizarea de arme Kievului.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko (st) dă mâna cu secretarul american al apărării Jim Mattis înaintea întâlnirii lor din Kiev, Ucraina, în 24 august 2017.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko (st) dă mâna cu secretarul american al apărării Jim Mattis înaintea întâlnirii lor din Kiev, Ucraina, în 24 august 2017. (Captură Foto)

Jim Mattis a afirmat că Rusia nu a respectat prevederile acordului de încetare a focului semnat la Minsk în 2015 cu scopul de a pune capăt conflictului separatist din estul Ucrainei, adăugând că SUA va menţine sancţiunile impuse Moscovei pentru rolul său în criza ucraineană.

“În ciuda contestărilor Rusiei, ştim că ei urmăresc să rescrie graniţele internaţionale cu forţa, subminând naţiunile suverane şi libere ale Europei”, a declarat Mattis reporterilor, la o conferinţă de presă desfăşurată împreună cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.

Vizita lui Mattis, care a avut loc cu ocazia Zilei Independenţei a Ucrainei, reprezintă cea de-a doua demonstraţie de mare profil a suportului SUA pentru Kiev în ultimele două luni. În luna iulie, secretarul de stat american Rex Tillerson a efectuat la rândul său o vizită în capitala ucraineană.

Ucraina s-a bazat pe sprijinul SUA împotriva Rusiei de când un guvern pro-occidental a preluat puterea în Kiev în urma protestelor stradale din 2014, care l-au determinat pe fostul preşedinte ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici să fugă din ţară.

Dar, unele dintre comentariile preşedintelui american Donald Trump făcute în timpul campaniei sale prezidenţiale din 2016, precum cele în care a părut să recunoască peninsula ucraineană Crimeea ca parte a Rusiei, au alimentat temerile Kievului că liderul de la Casa Albă ar putea îmbunătăţi legăturile cu Moscova în defavoarea Ucrainei.

Subliniind că Trump încă nu a luat o decizie pe acest subiect, Mattis şi-a semnalat sprijinul personal în legătură cu repetata cerere a Ucrainei de a primi arme defensive, care includ mine anti-tanc Javelin şi sisteme antiaeriene.

De asemenea, Mattis a minimalizat temerile manifestate de precedenta administraţie SUA a lui Barack Obama, că furnizarea de arme către Kiev ar putea deteriora şi mai multe situaţia.

“Referitor la armele letale defensive, revizuim în mod activ această măsură. Mă voi întoarce acum [în SUA] după ce am văzut situaţia şi îi voi informa pe secretarul de stat şi pe preşedinte în termeni foarte specifici despre direcţia pe care o recomand de acum înainte”, a afirmat Mattis.

“Armele defensive nu sunt provocatoare decât dacă eşti agresor şi, în mod clar, Ucraina nu este agresor din moment ce luptele au loc pe propriul său teritoriu”, a adăugat Mattis.

Preşedintele ucrainean Poroşenko a declarat că este “mulţumit” de progresul discuţiilor privind armele şi, de asemenea, a precizat că el şi Mattis au discutat despre posibilitatea trimiterii în estul Ucrainei a unei forţe armate susţinute de ONU.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe