Materialul radioactiv de la Fukushima a fost aruncat în râuri, relatează un ziar
alte articole
Se crede că muncitorii care făceau curăţenie la centrala nucleară Fukushima Daiichi au aruncat sol şi frunze contaminate în râuri. Încălcând reglementările ministerului de mediu, ei au lăsat ca apa utilizată pentru a stropi clădirile centralei să se scurgă în mediul înconjurător, în conformitate cu ziarul local Asahi Shimbun.
Între 11-18 decembrie, reporterii Asahi au urmărit activitatea dubioasă de decontaminare, făcând fotografii şi înregistrând instrucţiunile supraveghetorilor pentru echipele de intervenţie. Într-o relatare de vineri, ziarul a relevat că muncitorii au fost instruiţi să ignore reglementările Ministerului japonez al Mediului cu privire la modul de folosire în mod corespunzător a materialelor radioactive.
În urma raportului, guvernatorul Fukushima, Yuhei Sato, a cerut Ministerului Mediului să investigheze operaţiunile de curăţire şi să compileze un raport pentru guvern.
"Dacă rapoartele sunt adevărate, situaţia ar fi extrem de regretabilă", a declarat Sato la o conferinţă de presă de vineri, potrivit Asahi. "Sper ca toţi cei implicaţi să înţeleagă cât de importantă este decontaminarea pentru oamenii din Fukushima."
Locuitorii din jurul Prefecturii Fukushima aşteaptă terminarea decontaminării pentru a se putea întoarce la casele lor.
În urma colapsului din martie 2011 de la centrala nucleară, guvernul a fost criticat pentru întârzierea evacuării unor localnici.
Procurorul Yoshitaro Nomura reprezintă un grup de localnici ce doresc despăgubiri de la proprietarul centralei TEPCO, care a recunoscut că ar fi putut face mai multe pentru a îmbunătăţi procedurile de siguranţă de la centrala Fukushima înainte de cutremurul cu magnitudinea 9,0 ce a zguduit Japonia. Nomura a comentat cu privire la rolul guvernului în criză.
"Ce a făcut administraţia ca urmare a crizei Fukushima? Guvernul a întârziat în a da ordinele de evacuare. Acum acordă prioritate redresării economice în faţa sănătăţii locuitorilor", a declarat Nomura pentru Greenpeace la începutul săptămânii trecute.
Guvernul japonez a primit datele colectate de oamenii de ştiinţă americani la scurt timp după ce a lovit dezastrul, dar nu a acţionat eficient, în conformitate cu raportul Greenpeace.
Preşedintele adunării oraşului Namie din Japonia, Kazuhiro Yoshida, a declarat pentru Greenpeace că: "Este scandalos că guvernul nu ne-a informat în legătură cu datele radioactive în acel moment".
Ni s-a spus să curăţăm doar acele zone din jurul locului unde se realizau măsurători.
Guvernul Japoniei va aborda problema decontaminării în curs de desfăşurare cu mare atenţie.
Unii oameni au cerut guvernului să utilizeze cele 650 de miliarde de yeni (7,4 miliarde de dolari) alocate curăţării, pentru a ajuta evacuaţii de la Fukushima în alte moduri.
Ministerul a oferit contracte companiilor mari de construcţii pentru a efectua munca de curăţare, stipulând ca frunzele şi solul contaminat cu radiaţii să fie puse în saci. Apa trebuia de asemenea colectată în mod corespunzător, în conformitate cu liniile directoare ale ministerului.
Nerespectarea acestor reglementări atrage o pedeapsă maximă de cinci ani de închisoare şi o amendă de 10 milioane de yeni (115.000 de dolari), a raportat Asahi.
Ministerul a cerut ca radiaţia să fie măsurată înainte şi după activitatea de curăţare. Lucrătorii au relatat pentru ziar că ei făceau măsurători doar în zone limitate.
Unul dintre muncitori a declarat pentru Asahi: "Ni s-a spus să curăţăm doar acele zone din jurul locului unde se realizau măsurători".
Epoch Times publică în 35 de ţări şi în 20 de limbi. Abonaţi-vă la newsletter-ul nostru electronic.