Focar de hepatită A în municipiul Buzău. 23 de copii şi adolescenţi au ajuns în spital

Vaccinare.
Vaccinare. (Lewis Whyld- WPA Pool / Getty Images)

În municipiul Buzău a fost depistat un focar de hepatită A, cunoscută şi sub numele de "boala mâinilor murdare." Boala a fost confirmată serologic la 33 de persoane din cartierul Simileasca din municipiul Buzău, fiind vorba de copii şi adolescenţi cu vârste între 1 şi 16 ani. Dintre aceştia, 23 au fost internaţi în spital, prezentând forme mai grave de boală.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Buzău, citaţi de Mediafax, în zona unde a izbucnit focarul de hepatita A există o singură sursă de apă, deşi numărul locuitorilor depăşeşte 500, iar dintre aceştia aproape jumătate sunt copii.

Focarul este în evoluţie, a mai informat DSP, astfel că autorităţile sanitare au început vaccinarea la şcoala şi la grădiniţa din apropierea zonei în care au apărut îmbolnăvirile, fiind luate şi măsuri de dezinfecţie a sălilor de clasă.

Primul caz de hepatită A în comunitatea respectivă a fost înregistrat la jumătatea lunii septembrie, însă boala a fost asociată cu o altă afecţiune, ceea ce a împiedicat diagnosticarea şi tratarea, favorizând răspândirea bolii în comunitate.

Hepatita A este o boală acută infecţioasă, iar perioada de incubare a virusului este cuprinsă între două şi şase săptămâni.