Martin Schulz: Creşterea şomajului în rândul tinerilor este otravă pentru comunitatea europeană

Martin Schulz (Mihuţ Savu / Epoch Times)
Epoch Times România
31.10.2012

Preşedintele PE, Martin Schulz, a susţinut miercuri, în Parlamentul României, că şomajul în rândul tinerilor reprezintă "otrava pentru comunitatea europeană", fenomenul dând naştere unei generaţii pierdute şi a precizat că trebuie să ne asigurăm că politica de austeritate nu va fragmenta Europa.

"Criza economică din Europa a intrat în cel de-al cincilea an. Rata şomajului, numărul şomerilor a ajuns la un record de 25 de milioane, unele state au ajuns într-o recesiune puternică. Această criză socială devine din ce în ce mai pregnantă, rata şomajului printre tineri este otravă pentru comunitatea europeană, pentru că dă naştere unei generaţii pierdute. E vorba de tineri care sunt foarte bine pregătiţi, extrem de bine pregătiţi, în toate statele Uniunii Europene. Oamenii de la Atena, Madrid, Bucureşti şi din altă parte, peste tot oamenii ies în stradă, pentru că li se pare că duc un greu prea puternic şi într-adevăr, am fost şi la Atena, şi la Madrid, şi la Roma să văd cum e acolo", a spus Schulz.

El a mai adăugat faptul că prăpastia dintre săraci şi bogaţi se adânceşte la nivel european, punctând că nu putem lăsa urmaşilor noştri doar datorii.

"Se reduc salariile, pensiile, prăpastia dintre săraci şi bogaţi se adânceşte. Pot să-i înţeleg pe oameni, pentru că, de exemplu, la Atena, s-au redus pensiile de trei ori, dar după cum ştiţi, există şi foarte mulţi oameni în Grecia care şi-au dus banii, averile în paradisuri fiscale şi nu pot să înţeleg această atitudine a acelor cetăţeni. Oamenii care ies în stradă demonstrează împotriva instituţiilor şi politicienilor care nu îi înţeleg şi au impresia, de asemenea, că ei nu le reprezintă interesele. De aceea, este datoria noastră să-i ascultăm pe oameni şi să luăm în serios grijile acestor oameni. Este adevărat, trebuie să avem o consolidare bugetară. Este o chestiune de echitate între generaţii. Nu putem să le lăsăm urmaşilor noştri doar datorii", a mai subliniat preşedintele PE.

Schulz a menţionat că Parlamentul European este de părere că politica de austeritate care se duce acum în plan european este "prea unilaterală", punctând că trebuie să ne asigurăm că Europa nu se va fragmenta în urma acestei politici.

"Vremurile sunt dificile pentru că reducerile de salarii, efectele acestea, se resimt imediat. Reformele structurale sunt însă necesare pentru a creşte competitivitatea economică. Este foarte clar. Şi aceste reforme structurale sunt foarte dure uneori şi oamenii se împotrivesc. Dar sunt necesare pentru a fi capabili să ne asigurăm o viaţă mai dreaptă şi mai confortabilă. Parlamentul European este de părere că politica de austeritate care se duce acum în Europa este prea unilaterală. Măsurile structurale necesare şi consolidarea bugetară durează prea mult până când efectelor acestora se fac simţite şi competitivitatea poate să crească. Noi trebuie să ne asigurăm că Europa nu se va fragmenta în urma acestei politici de austeritate", a conchis acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor