La nivel european există intenţii de îngheţare sau reducere a fondurilor pentru bugetul UE
alte articole
Preşedintele PE Martin Schulz a punctat, azi, în discursul din Parlamentul României, că pentru economia română se estimează o rată de creştere pentru 2013 de 2,5%, susţinând totodată că, la nivelul UE, există intenţii pentru îngheţarea sau chiar reducerea fondurilor bugetului Uniunii.
"Piaţa internă europeană a îmbunătăţit standardul de viaţă al multor cetăţeni. Pentru economia română se estimează o rată de creştere pentru 2013 de 2,5%. Gradul de îndatorare în momentul de faţă este de 34,6% din PIB. Toate aceastea reprezintă indicatori care fac unele state să vă invidieze. Ca prieteni şi parteneri, noi ne dorim să colaborăm în continuare şi să ne aducem contribuţia în vederea continuării proceselor de reformă deja iniţiate şi abordarea provocărilor împreună", a spus Schulz.
El a mai arătat că, la nivel european, există intenţia ca fondurile bugetului Uniunii Europene să fie îngheţate sau reduse, dar a precizat că tocmai acest buget al UE reduce efectele pachetelor de austeritate.
"Dvs trebuie să vă aduceţi aportul în ce priveşte îmbunătăţirea capacităţii de absorbţie. La nivel european, noi luptăm pentru un buget UE rezonabil care să permită investiţii în creştere şi crearea de locuri de muncă. În momentul de faţă, aceste dezbateri privind negocierile se află în plină discuţie. După cum ştiţi, există anumite intenţii (din partea unor state, n.r.) în ce priveşte îngheţarea sau chiar reducerea fondurilor bugetului UE. (...) Posibil ca acest lucru să sune bine, chiar populist şi poate că poţi să îţi asiguri nişte voturi spunând astfel de vorbe dar, din punctul meu de vedere, astfel de percepţii denotă o lipsă de responsabilitate, pentru că tocmai în momente de criză, oamenii în Europa au nevoie de un buget european care să se transforme într-un vehicul pentru crearea de locuri de muncă şi creştere. Bugetul UE reduce efectele pachetelor de austeritate, din cauza cărora cetăţenii suferă. Deci, tocmai de aceea avem nevoie de aceste investiţii", a mai spus acesta.
Schulz a subliniat că bugetul Uniunii Europen nu reprezintă bani pentru Bruxelles, ci pentru toate statele UE, apreciind că trebuie investit în solidaritatea europeană, în creştere şi locuri de muncă în inovaţie şi cercetare.
"Bugetul UE nu reprezintă bani pentru Bruxelles, ci pentru oamenii din statele Uniunii Europene. Ca reprezentanţi ai Europei, noi luptăm pentru interesele cetăţenilor, în special cu cei care doresc să distrugă Europa prin economii exagerate. Noi insistăm să investim în solidaritatea europeană, în creştere şi locuri de muncă în inovaţie şi cercetare. Acest buget reprezintă un instrument pentru un viitor sigur, al cetăţenilor noştri şi avem nevoie de sprijinul dumneavoastră", a spus preşedintele PE.