Marţi preşedintele Parlamentului Ungariei va efectua un turneu electoral în Mureş, alături de PCM

Preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo. (ATTILA KISBENEDEK / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
04.06.2012

Kover Laszlo, preşedintele Parlamentului Ungariei, se va afla marţi în judeţul Mureş, unde va vizita mai multe localităţi alături de candidaţi ai Partidului Civic Maghiar şi va lua parte la închiderea campaniei electorale a organizaţiei Târgu Mureş a PCM.

Anunţul a fost făcut de preşedintele PCM Mureş, Laszlo Gyorgy, care a precizat, luni, într-o conferinţă de presă, că Laszlo Kover va fi prezent în Mureş în calitate de preşedinte de onoare al PCM şi că va vizita opt localităţi din judeţ. În cursul serii, va participa la festivitatea de închidere a campaniei electorale a organizaţiei municipale PCM, cea a organizaţiei judeţene urmând să aibă loc în 7 iunie.

"Mâine, 5 iunie, domnul preşedinte de onoare al PCM, Kover Laszlo, va fi prezent în judeţul nostru pentru a susţine candidaţii noştri din mai multe localităţi (...) Mâine va fi prezent în opt localităţi, printre care Târgu Mureş, Sovata, Miercurea Nirajului, Sighişoara, Acăţari. Ne va susţine candidaţii şi ne va ajuta în campania electorală", a declarat Laszlo Gyorgy.

Întrebat dacă preşedintele Parlamentului ungar îşi va cere scuze de la conducerea statului român pentru afirmaţiile de la Odorheiu Secuiesc, Laszlo Gyorgy a afirmat că "amândouă părţile au avut mai multe afirmaţii" şi că nu poate el să-şi facă "o părere despre acest lucru". De asemenea, liderul PCM Mureş şi-a exprimat speranţa ca disensiunile să dispară după trecerea campaniei electorale.

"Am speranţa că lucrurile se vor normaliza după terminarea campaniei electorale şi se va reveni la acea normalitate care exista înainte de începerea acestei campanii electorale. Avem speranţa că această colaborare între cele două ţări va fi una perfectă, cum a fost în ultimii ani de zile şi nu vom avea asemenea probleme în viitor", a afirmat liderul PCM Mureş.

Preşedintele Parlamentului ungar, Kover Lazslo, a declarat, în 27 mai, la Ohorheiu Secuiesc, după ce s-a decis amânarea ceremonie de reînhumare a scriitorului maghiar Nyiro Jozsef, că "a fost foarte surprinzător comportamentul neprietenos, necivilizat şi barbar al noului Guvern român de a-i refuza lui Nyiro posibilitatea de a se odihni în pământul natal" şi că "a existat o adevărată vânătoare după urna cu cenuşă", care ”a depăşit limita comicului”.

Sâmbătă, ministrul de interne, Ioan Rus, a declarat, la Cluj, că se aştepta ca autorităţile din Ungaria să-şi ceară scuze pentru declaraţiile făcute săptămâna trecută de preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, la adresa Guvernului României. Rus a spus că se aştepta ca aceste scuze să fie transmise vineri, la Bucureşti, de premierul Ungariei, Viktor Orban, dar acesta nu a solicitat nicio întrevedere cu omologul său, Victor Ponta. "Cineva trebuie să îşi ceară scuze atâta timp cât afirmi despre guvernul unei ţări vecine şi prietene că este barbar sau isteric. Asta nu demonstrează decât lipsă de educaţie şi de cultură politică, şi limbajul şi conţinutul afirmaţiei", a spus ministrul de Interne.

Şi premierul Victor Ponta a spus sâmbătă la Craiova că e de părere că omologul său ungar trebuie să se delimiteze public de declaraţiile preşedintelui Parlamentului de la Budapesta şi chiar să-şi ceară scuze pentru acestea. Într-o conferinţă de presă, Ponta a fost întrebat dacă împărtăşeşte opinia lui Ioan Rus care a spus că ar trebui ca Ungaria să-şi ceară scuze pentru declaraţiile făcute recent de oficiali ai săi.

"Chiar împărtăşesc! Dacă îmi permiteţi să încep eu, în primul rând am exprimat poziţia Guvernului României, nu o poziţie politică, aceea că în România nu acceptăm comemorări şi sărbători în cinstea unor persoane care au fost cunoscute ca având atitudini şi acţiuni antiromâneşti, antisemite şi profasciste, pentru că era vorba de ceea ce s-a întâmplat weekend-ul trecut sau, mă rog, ceea ce s-a încercat să se întâmple la Odorheiul Secuiesc. În al doilea rând, după cum probabil aţi remarcat, ieri nu m-am văzut cu primul-ministru Viktor Orbán, pentru că eu cred că primul-ministru Viktor Orbán are obligaţia, pentru a avea relaţii bune România şi Ungaria şi pentru a se comporta ţările noastre ca membre ale Uniunii Europene, are obligaţia să se delimiteze clar de colegii săi când preşedintele Parlamentului maghiar vine în România şi jigneşte Guvernul României şi reprezentanţii României. Cred că domnul Orbán are obligaţia să se delimiteze şi, da!, să ceară scuze în numele Ungariei", a declarat primul-ministru.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă, la Arad, că preşedintele Parlamentului Ungariei nu ar trebui să fie prezent în campania electorală din România. Întrebat dacă preşedintele Parlamentului ungar ar trebui să-şi ceară scuze pentru declaraţiile făcute la adresa Guvernului României săptămâna trecută, la Odorheiu Secuiesc, Kelemen a spus că el nu poate "da cu presupusul despre ceea ce ar trebui să facă preşedintele Parlamentului ungar". "Eu ştiu un singur lucru, el nu ar trebui să fie prezent în campanie în România. Atâta pot să vă spun, pentru că nu am fost de acord niciodată, indiferent despre cine e vorba, indiferent din ce partid vine, nu ar trebui să se implice în campania electorală din România, în competiţia noastră internă. Asta este clar", a spus Kelemen.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor