Rus: Mă aşteptam ca autorităţile ungare să ceară scuze Guvernului român pentru declaraţiile lui Kover

Ministrul de interne, Ioan Rus, a declarat, sâmbătă, la Cluj, că se aştepta ca autorităţile din Ungaria să-şi ceară scuze pentru declaraţiile făcute săptămâna trecută de preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, la adresa Guvernului României.
Preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo. (ATTILA KISBENEDEK / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
02.06.2012

Ministrul de interne, Ioan Rus, a declarat, sâmbătă, la Cluj, că se aştepta ca autorităţile din Ungaria să-şi ceară scuze pentru declaraţiile făcute săptămâna trecută de preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, la adresa Guvernului României.

Rus a spus că se aştepta ca aceste scuze să fie transmise vineri, la Bucureşti, de premierul Ungariei, Viktor Orban, dar acesta nu a solicitat nicio întrevedere cu omologul său, Victor Ponta.

"Am pregătit un documentar pentru premierul Victor Ponta despre cazul Nyiro Josef la eventuala întâlnire cu premierul Ungariei, Viktor Orban, de vineri. Orban nu a solicitat o întrevedere cu premierul Victor Ponta. Eu mă aşteptam ca partea ungară să ceară scuze Guvernului României pentru faptul că preşedintele Parlamentului ungar a făcut afirmaţii defăimătoare la adresa Guvernului României. Dar a stat în aceeaşi atitudine de frondă, nu a solicitat nicio întrevedere cu premierul Ponta, iar acesta nu avea cum să îl primească şi înainte de a-şi cere scuze Guvernului României pentru un limbaj neconform făcut de un înalt diplomat maghiar. Lucrurile au rămas aşa cum au fost. Guvernul României aşteaptă scuze din partea autorităţilor ungare pentru declaraţiile şefului Parlamentului Ungariei", a spus Rus, citat de citynews.ro.

"Cineva trebuie să îşi ceară scuze atâta timp cât afirmi despre guvernul unei ţări vecine şi prietene că este barbar sau isteric. Asta nu demonstrează decât lipsă de educaţie şi de cultură politică, şi limbajul şi conţinutul afirmaţiei", a mai spus ministrul de Interne.

Potrivit acestuia, autorităţile române au gestionat "absolut legal chestiunea cu Nyro Joszef" . "Am explicat că nu suntem de acord să se facă un eveniment în legătură cu persoana respectivă, dat fiind că există o sensibilitatea a românilor vizavi de o astfel de chestiune, a organizaţiilor evreieşti, Nyiro aparţinând unei ideologii fasciste, am explicat că nu posibil să se facă într-o zi de Rusalii catolice. Încercarea de a deturna o activitate creştinească într-una politică sau electorală era în afara unor reguli civilizate, de relaţii între două ţări. Partea maghiară nu a răspuns pozitiv, ci a continuat, iar noi am demonstrat că România nu este un sat fără câini”, a mai afirmat Ioan Rus.

Preşedintele Parlamentului ungar, Kover Lazslo, a declarat, duminica trecută, la Ohorheiu Secuiesc, după ce s-a decis amânarea ceremonie de reînhumare a scriitorului maghiar Nyiro Jozsef, că "a fost foarte surprinzător comportamentul neprietenos, necivilizat şi barbar al noului Guvern român de a-i refuza lui Nyiro posibilitatea de a se odihni în pământul natal" şi că "a existat o adevărată vânătoare după urna cu cenuşa" acestuia.

Săptămâna trecută, Victor Ponta anunţa public că va discuta cu Viktor Orban inclusiv despre problema înhumării rămăşiţelor lui Nyiro Jozsef pe teritoriul României. Vineri, însă, premierul Victor Ponta a explicat, la Palatul Parlamentului, că nu a avut o întâlnire bilaterală cu premierul Ungariei întrucât a considerat că problemele dintre cele două ţări pot fi discutate cu altă ocazie, precizând că nici partea maghiară nu a solicitat o astfel de întâlnire. “Având în vedere prezenţa de ultim moment a preşedintelui Barosso şi importanţa întâlnirii de astăzi, nici premierul Viktor Orban, nici eu nu am solicitat o întâlnire bilaterală, în care s-ar fi discutat unele dintre problemele aflate în litigiu între România şi Ungaria", a declarat Victor Ponta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor