Mario Monti organizează un summit al adevărului la Roma şi face presiuni asupra Germaniei (revista presei)
alte articole
Presupusele tratative dintre Statul italian şi mafia şi interceptările telefonice care se referă la atacurile mafiei împotriva statului în anii 1992-1993, publicate de cotidianul de stânga Il Fatto Quotidiano, de la Roma, precum şi summit-ul de astăzi de la Roma dintre Italia, Germania, Franţa şi Spania, se află pe primele pagini ale ziarelor din Italia.
'Presupusele tratative dintre Stat şi Mafia, preşedintele Napolitano contra-atacă', titrează cotidianul roman La Repubblica, care scrie despre campania de insinuări a ziarului Il Fatto Quotidiano, de la Roma, care a publicat o serie de interceptări telefonice din care ar reieşi că, în anii '90, în Italia, ar fi existat tratative secrete între diferite aparate instituţionale ale statului şi criminalitatea organizată din Sicilia, Cosa Nostra, prin care statul ar fi încercat să oprească atentatele cu bombe ale mafiei în diferite oraşe, printre care Roma şi Florenţa. 'O campanie de suspicuini, construită pe nimic', a declarat preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano, care este apărat de ministrul de interne, Annamaria Cancellieri, şi de preşedintele Camerei Deputaţilor, Gianfranco Fini: 'Atacul împotriva Preşedinţiei Republicii este lipsit de responsabilitate', consemnează La Repubblica.
'Europa, summit-ul adevărului, presiuni asupra Germaniei din partea lui Monti', mai scrie La Repubblica despre întâlnirea de azi de la Roma, cvadrilaterul Italia-Germania-Franţa-Spania, în care Monti va încerca să o convingă pe Merkel, 'cancelarul de fier', cu sprijinul guvernelor de la Paris şi Madrid, să susţină propunerea Italiei de a utiliza fondurile europene în sprijinul statelor, pentru a cumpăra obligaţiuni ale statelor aflate sub atacul pieţelor financiare. Monti va mai cere un mecanism de control asupra creşterii randamentelor obligaţiunilor guvernamentale cu o maturitate la zece ani, cu alte cuvinte un 'scut anti-spread', susţine La Repubblica.
'Hollande îl sprijină pe Monti: axa Italia-Franţa pentru eurobonduri', titrează cotidianul milanez Il Corriere della Sera, care scrie că şi alte ţări ar fi dorit să participe la întâlnirea de astăzi de la Roma, dar Monti a preferat să nu extindă prea mult acest mini-summit, pentru a încerca să obţină rezultate imediate şi concrete, în vederea Consiliului european de la Bruxelles, din 28 şi 29 iunie. Monti va avea azi la Roma un rol de mediator între Berlin şi Paris, un rol pe care are intenţia să-l continue la sfârşitul lunii, la Bruxelles. Monti cere Uniunii Europene să dea răspunsuri concrete pentru a calma pieţele financiare şi speculaţiile, pentru că nu se poate renunţa la moneda unică europeană. Cotidianul din Milano mai scrie că Monti va prezenta azi la Roma o foaie de parcurs pentru o mai mare integrare politică şi financiară la nivel european şi pentru o uniune bancară eficientă, bazată pe sisteme de control bancar, împărtăşite la nivel de UE. Fără a modifica actuale
le Tratate europene, Monti doreşte măsuri concrete de stabilizare financiară în zona euro, cu intervenţii directe din partea BCE şi a FMI, relevă Il Corriere della Sera.
'Monti: este în joc Europa, trebuie să convingem pieţele financiare', titrează cotidianul torinez La Stampa, care publică un interviu cu premierul italian Mario Monti, care susţine că 'speculaţiile financiare atacă şi ţările mai slabe decât Italia. Roma nu a cerut niciodată împrumuturi, iar Germania a avut mari avantaje de pe urma integrării UE', declară Monti în acest interviu consemnat de La Stampa din Torino.