Mafia, de acum o problemă europeană

Agenda noii Comisii anti-mafia lansată de Parlamentul European este deja deschisă. Acum, organismul are un preşedinte, pe Sonia Alfano, aleasă în Italia ca independentă din partidul Italia Valorilor, angajată în combaterea mafiilor şi fiica jurnalistului Beppe Alfano, ucis de Cosa Nostra în localitatea Barcellona Pozzo di Gotto (Sicilia), la 8 ianuarie 1993.
Epoch Times România
20.04.2012

Agenda noii Comisii anti-mafia lansată de Parlamentul European este deja deschisă. Acum, organismul are un preşedinte, pe Sonia Alfano, aleasă în Italia ca independentă din partidul Italia Valorilor, angajată în combaterea mafiilor şi fiica jurnalistului Beppe Alfano, ucis de Cosa Nostra în localitatea Barcellona Pozzo di Gotto (Sicilia), la 8 ianuarie 1993. Din 2008, Alfano este preşedinta Asociaţiei Naţionale a rudelor victimelor mafiei, scrie revista italiană L'Espresso, în ultimul număr.

'De când Parlamentul European a probat la 25 octombrie 2011 rezoluţia privind criminalitatea organizată în Uniunea Europeană, a cărei raportoare sunt şi care prevede înfiinţarea 'Comisiei parlamentare speciale privind criminalitatea organizată, corupţia şi spălarea banilor', m-am întâlnit cu şefii Europol şi Interpol, cu magistraţi italieni şi funcţionari ai BCE. Tuturor le-am cerut să explice Comisiei care sunt defectele sistemului de luptă împotriva criminalităţii şi cum să se facă în aşa fel ca în ţările Uniunii să se adopte măsurile legislative şi operaţionale necesare pentru a bara drumul apetiturilor mafiilor'', a declarat Alfano.

Instituirea Comisiei de către Bruxelles este un rezultat istoric, potrivit L'Espresso, obţinut printr-o muncă de echipă, a lui Alfano şi a altor parlamentari europeni din Sicilia - Rita Borsellino (sora magistratului anti-mafia Paolo Borsellino, asasinat la Palermo la mai puţin de două luni după colegul sau Giovanni Falcone, n.red) şi Rosario Crocetta /europarlamentar din Partidul Democrat(.

Lista intervenţiilor necesare pentru a avea un singur pas în anchetele împotriva clanurilor mafiote din ţări membre în UE este lungă. Un transport de cocaină ajuns la Rotterdam pe o navă de mărfuri; ancheta privind un clan de traficanţi de droguri compromisă deoarece legea olandeză nu permite amânarea arestării unui traficant pentru a ajunge la capii organizaţiilor; taxa de protecţie'' cerută patronului unui restaurant din Germania de doi membri afiliaţi mafiei calabreze Ndrangheta, care a fost denunţată, dar care nu a rezolvat problema - cei doi au ajuns la închisoare, dar două luni mai târziu au venit înlocuitorii lor care i-au cerut germanului stupefiat 'banii de protecţie', în timp ce capii rămân necunoscuţi anchetatorilor; sincronizarea percheziţionării caselor unor membri ai clanurilor mafiote, care nu pot fi declanşate simultan la Palermo şi Lanzarote, deoarece legislaţia spaniolă nu prevede ca acest tip de anchetă să se desfăşoare noaptea; sau traficul de arme spre K

osovo, unde pentru sume mici de bani clanurile criminale pot achiziţiona mitraliere şi explozibil.

Sarcina Comisiei anti-mafia a fost deja definită: va avea un an la dispoziţie pentru a investiga infiltrarea criminalităţii organizate în economia legală, în administraţia publică şi în finanţele zonei euro şi pentru a identifica măsurile de combatere a acestui fenomen. Însuşirea necuvenită de fonduri publice, infiltrarea în sectorul public şi contaminarea economiei legale şi a sistemului financiar reprezintă unele dintre cele mai mari ameninţări ale organizaţiilor criminale care afectează UE.

''În sfârşit vine din Europa un mesaj fără echivoc către organizaţiile criminale şi mafii: instituţiile nu au intenţia de a da înapoi în faţa crimei organizate, a cărei combatere reprezintă o prioritate. Mandatul este acela de a studia fenomenul crimei organizate transnaţionale şi a elabora un plan real de combatere a mafiei europene, a corupţiei şi spălării de bani'', precizează Alfano.

Pentru prima dată în istoria instituţională europeană se va face referire la sistemele criminale mafiote într-un text oficial şi la formele de combatere puse în aplicare în 'laboratorul Italia' în ultimii ani. De la confiscarea şi reutilizarea în scopuri sociale a bunurilor mafiilor, la recunoaşterea delictului de asociere de tip mafiot în cele 27 de state membre şi normele privind controlul şi transparenţa fondurilor publice, până la combaterea spălării banilor, fiind vorba de 45 de componente.

''Este absolut necesar - declară Roberto Scarpinato, procurorul general din Caltanissetta cu privire la măsurile pe care Comisia ar trebui să le exporte - ca în ţările europene să fie introdus delictul de înregistrare fictivă de bunuri către terţi. Este impresionant ce se întâmplă în Germania, unde proliferează zeci de companii înregistrate pe numele unor cetăţeni germani, care se oferă în schimbul banilor să-şi împrumute numele unor mafioţi ce îşi ascund astfel averea'.

Există apoi punctul de cotitură care ar putea permite succesul investigaţiilor anti-mafia în zona euro. 'Se impune instituirea unei procuraturi europene anti-mafia - centralizarea investigaţiilor printr-un singur organism care, fără a avea limite spaţiale, să poată efectua investigaţii pe întreg teritoriul european, pentru a-i aduce apoi pe făptaşi în faţa unor tribunale naţionale, pe baza unor delicte care sunt stabilite prin norme ale Parlamentului European', explică Scarpinato.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor