Mafia a devenit cea mai mare bancă de investiţii a Italiei, pe fondul crizei
Criza financiară a făcut ca mafia să înflorească şi să devină cea mai mare bancă de investiţii a Italiei, datorită lichidităţilor în valoare de 65 de miliarde de euro de care dispune, se arată într-un raport prezentat marţi.
Activităţile mafiei - ce include Cosa Nostra (Sicilia), Camorra (Napoli) şi 'Ndrangheta (Calabria) - se ridică la 140 de miliarde de euro anual, potrivit unui raport comandat de principala asociaţie a proprietarilor de magazine din Italia, Confesercenti.
"În această perioadă de criză, 'Compania mafia' este singurul grup antreprenorial care poate face investiţii", a declarat preşedintele Confesercenti, Marco Venturi.
El a comentat raportul SOS Impresa - un centru de reflecţie care oferă servicii de consultanţă de afaceri - potrivit căruia implicarea mafiei în sectorul comercial se ridică la 100 de miliarde de euro, adică 7% din PIB-ul Italiei.
Pentru multe afaceri italiene, care se confruntă cu o scădere a vânzărilor, pe fondul recesiunii economice, colaborarea cu crima organizată "poate face diferenţa între a fi capabile să continue să opereze sau a ieşi de pe piaţă permanent", a subliniat Venturi.
El a avertizat că grupurile mafiote îşi extind activităţile din sudul sărac către nordul industrializat.
"Controlează în prezent aproape integral sectorul jocurilor de noroc - inclusiv al celor legale - reciclarea deşeurilor toxice, precum şi o mare parte din sectorul construcţiilor", a afirmat Venturi.
Clanurile mafiote se implică şi în domenii "netradiţionale", precum serviciile medicale, sport sau transport rutier, a precizat el.