Mario Draghi irită Germania prin reducerea dobânzii la depozite
alte articole
La şedinţa de politică monetară de joi, BCE a decis să reducă dobânda la depozite, de la minus 0,20% până la minus 0,30%.
Prin reducerea acestei dobânzi ce se aplică băncilor care stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, instituţia de la Frankfurt vrea să stimuleze băncile să acorde mai multe credite pentru a dinamiza consumul şi investiţiile în Europa, conform Agerpres.
Măsurile BCE au loc în ciuda unor semnale că dezvoltarea şi creşterea economică în zona euro prinde un oarecare elan şi ignoră protestele vehemente conduse de unii legiuitori germani care susţin că uşurarea cantitativă în acest stadiu târziu va face mai mult rău decât bine.
Mario Draghi, preşedintele BCE, a declarat că banca va continua să cumpere obligaţiuni în valoare de 60 miliarde de euro în fiecare lună, până în martie 2017 sau chiar şi mai departe dacă este necesar. „Lichiditatea abundentă va continua pentru un timp îndelungat”, a declarat el.
În schimb, BCE a lăsat nemodificată dobânda de politică monetară în zona euro la nivelul minim record de 0,05%, nivel la care staţionează din septembrie 2014, precum şi dobânda la facilitatea de creditare marginală, la 0,30%, mai susţine Agerpres.
Pieţele au mizat pe o generozitate şi mai mare şi au reacţionat prost la pachetul de măsuri.
Jens Weidmann, şeful Bundesbank, a avertizat în repetate rânduri în ultimele zile că nu există nicio justificare pentru o creştere a stimulentelor, conform The Telegraph.
„Cu cât continuă mai mult politica monetară extremă, cu atât va funcţiona mai puţin şi cu atât mai mari vor fi riscurile şi efectele de revărsare care vor intra în joc. Nu ar trebui să uităm de faptul că măsurile deja luate necesită o perioadă de timp pentru a-şi pune în aplicare toate efectele”, a declarat el.
Bundesbank avertizează că ratele negative cauzează probleme serioase pentru casele de economii şi micii creditorii.
Ambii membri germani ai BCE s-au opus noilor măsuri şi lor li s-au alăturat guvernatori din Olanda şi ţările Baltice.