BCE pavează drumul pentru creşterea stimulentelor

Mario Draghi a lăsat uşa deschisă pentru a stimula şi mai mult măsurile din zona euro, susţinând că va reexamina poziţia politicii monetare a băncii în acest an.
Mario Draghi
Mario Draghi (Getty Images)

BCE şi-a menţinut joi rata dobânzii de referinţă neschimbată la un nivel scăzut record de 0.05%, lăsând la locul lor fundaţiile aşa numitului său program de relaxare cantitativă (QE), conform Deutsche Welle.

Dar Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene, a declarat că eficienţa acestui program va trebui reexaminată la reuniunea din acest an a Consiliul Guvernatorilor BCE.

Declaraţia lui Draghi s-a conformat aşteptărilor analiştilor, care au declarat că expansiunea programului BCE de achiziţii de active în zona euro în valoare lunară de 60 miliarde euro este improbabil să se producă în curând.

Dar BCE continuă să fie presată să facă mai mult pentru a stimula economia zonei euro după ce preţurile de consum au scăzut cu 0,1% în luna septembrie. Scopul programului de stimulare este acela de a aduce la sub 2% inflaţia extinsă la nivelul blocului, astfel încât consumatorii să nu amâne cumpărările în speranţa unor preţuri mai mici.

Ţările din zona euro se chinuie în prezent cu o scădere a preţurilor la bunurile de larg consum şi cu temeri legate de încetinirea economiilor în curs de dezvoltare. Aceşti factori au menţinut presiunile inflaţioniste pe un curs negativ, a declarat Draghi, adăugând că el şi alţi normatori au discutat despre reducerea suplimentară a unor rate cheie ale dobânzilor.

Unele dintre băncile centrale europene susţin că programul QE al BCE are nevoie de mai mult timp pentru a deveni eficient. Alţii susţin că banca ar trebui să accelereze sau să crească programul, a cărui valoare este de 1,1 trilioane de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie