Economia Rusiei s-ar reduce dacă Vestul va introduce sancţiuni macroeconomice, anunţă Moscova

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. (NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / Getty Images)

Economia rusă se va micşora dacă Vestul va sancţiona sectoarele economice din Rusia în urma conflictului din Ucraina, însă situaţia nu ar deveni ”dramatică”, a declarat, sâmbătă, ministrul rus al Economiei, Alexei Ulyukayev, conform Reuters.

Statele Unite şi Uniunea Europeană au cerut în repetate rânduri Moscovei să participe la procesul de calmare a conflictului din estul Ucrainei – unde Kievul se străduieşte să elibereze oraşele aflate sub ocupaţia forţelor paramilitare ruse – sau să se confrunte cu sancţiuni mai dure.

În timpul unei emisiuni la televiziunile de stat ruse, Ulyukayev a prezentat un scenariu care ar deveni posibil în cazul unor sancţiuni la scară macroeconomică.

Acestea vor lovi exporturile ruse de produse de lux, precum blănuri şi caviar, într-o măsură mai blândă, dar exporturile de metale, fertilizatori, gaz şi petrol ar putea fi afectate de măsuri mai dure, a explicat oficialul rus.

”Economia va rezista unui asemenea scenariu. Ritmul creşterii economice, bineînţeles, se va retrage într-o zonă negativă. Ritmul investiţiilor este chiar mai scăzut, profiturile sunt reduse, inflaţia accelerează, iar rezervele guvernului se reduc”, a declarat Ulyukayev.

”Dar, în general, nu va fi o schimbare dramatică”, a adăugat acesta.

Economia va rezista unui asemenea scenariu

Guvernul rus a estimat în prezent o creştere a economiei de 0,5% pentru anul 2014, însă Ulyukayev spune că aceasta va ajunge la 1,1% - acelaşi procent ca în primele cinci luni ale acestui an.

Potrivit versiunii oferite de ministrul rus, sancţiunile Statelor Unite şi ale Uniunii Europene au eşuat să afecteze economia rusă pe termen scurt şi mediu.

Uniunea Europeană, care se bazează pe Rusia pentru aproximativ 30% din importurile de gaze, are relaţii economice mai bune cu Moscova decât Statele Unite şi a ezitat să aplice sancţiuni împotriva sectoarelor din economia rusă de frica posibilelor consecinţe negative.

Diplomaţii europeni, adunaţi la Bruxelles vineri, au anunţat că sancţiunile viitoare ar putea lua forma unei extinderi a listei cu indivizi şi companii sancţionate prin îngheţarea activelor după intervenţia armată a Rusiei în Ucraina şi anexare peninsulei ucrainene Crimeea.