EXCLUSIV. Excelenţa sa Iurie Reniţă: Dorim să revenim acasă, în Europa

Ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Iurie Reniţă, a vorbit vineri, în cadrul unui interviu pentru Epoch Times, despre semnificaţia semnării Acordului de asociere dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova, despre care susţine că modifică situaţia generală din Republica Moldova şi o plasează într-o nouă conjunctură politică, regională şi europeană.
Ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşi, Iurie Reniţă (Ioana Florea Nuţ / Epoch Times România)
Andrei Pricopie
28.06.2014

Cu ocazia semnării Acordului de Parteneriat cu UE, de către Moldova, Georgia şi Ucraina, la ceremonia dedicată semnării Acordurilor de Asociere dintre Rep. Moldova, Georgia şi Ucraina şi Uniunea Europeană, ne-am adresat Excelenţei sale dl Iurie Reniţă, ambasadorul R. Moldovei la Bucureşti, pentru câteva comentarii.

Vorbind despre semnificaţia semnării Acordului de asociere dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova, Excelenţa sa, dl Iurie Reniţă a notat că Acordul modifică situaţia generală din Republica Moldova şi o plasează într-o nouă conjunctură politică, regională şi europeană. "Dorim să revenim acasă, în UE, cu tema pe acasă făcută foarte bine. Lucrul acesta îl conştientiză şi suntem suficient de responsabili atunci când avansăm în acest proces de integrare europeană, străduindu-ne să respectăm toate angajamentele pe care le-am asumat anterior prin acordul de liberalizare a regimului de vize, şi mai recent prin cele două acorduri pe care le-am menţionat.

Excelenţa sa dl Iurie Reniţă ne-a mai vorbit despre importanţa Acordului, susţinerea poporului român, piaţa enormă pe care o prezintă UE pentru Republica Moldova şi problema gazelor ruseşti.

Vă prezentăm mai jos interviul integral.

Ce semnificaţie are semnarea acordului cu UE pentru Republica Moldova?

„Cu adevărat este un prilej de bucurie şi de profundă satisfacţie deoarece o acţiune, un efort demarat în 2009, odată cu venirea la putere a forţelor pro-europene la Chişinău, a apărut ca prioritate a agendei politice externe integrarea europeană. Din 2009 şi până în prezent nu este o perioadă chiar atât de mare, dar s-au reuşit atâtea lucruri importante, şi mă refer aici la liberalizarea regimului de vize, care a intrat în vigoare de la 28 august, şi astăzi, o zi istorică, semnarea acordurilor de asociere şi a celui de liber schimb, acorduri care modifică în sensul bun al cuvântului situaţia generală din Republica Moldova şi o plasează într-o nouă conjunctură politică, regională şi europeană. Lucrul acesta este extrem de important.

Republica Moldova a demonstrat prin acţiuni concrete că este un partener credibil, un partener care în perspectivă îşi doreşte foarte mult să devină membru al Uniunii Europene.

Dorim să revenim acasă, în UE, cu tema pe acasă făcută foarte bine. Lucrul acesta îl conştientiză şi suntem suficient de responsabili atunci când avansăm în acest proces de integrare europeană, străduindu-ne să respectăm toate angajamentele pe care le-am asumat anterior prin acordul de liberalizare a regimului de vize, şi mai recent prin cele două acorduri pe care le-am menţionat”.

Am avut plăcerea să-i intervievăm astăzi şi pe distinşii ambasadori ai Ucrainei şi ai Georgiei, ale căror state, odată că Republica Moldova, au semnat la rândul lor acordurile de asociere şi liber-schimb cu Uniunea Europeană. Excelenţele lor ne spunea că pentru ei această zi este a doua ca importanţă după declaraţia de independenţă a statelor lor.

„Să ştiţi că în egală măsură şi pentru Republica Moldova pentru ca să ştiţi că ziua de astăzi şi semnarea acordului de asociere sunt un început care ne desparte de un trecut cu multiple probleme, cu tragedii, un trecut pe care nu putem să-l uităm, dar de care n-aş dori să-mi aduc aminte. Mai bine să privim în viitor. Colegii mei au avut perfectă dreptate şi ne bucurăm foarte mult că alături de Republica Moldova sunt partenerii şi colegii noştri din Georgia şi Ucraina. Ziceam că împreună suntem mult mai puternici decât am fost anterior. Lucrul acesta este extrem de important şi dacă ne dorim foarte mult, depunem eforturi, să ştiţi că vom reuşi. Visul european este unul realizabil. Trebuie să demonstrăm că suntem credibili şi predictibili”.

Cred că aţi găsit susţinerea în poporul român, care a fost cu sufeltul alături de dumneavoastră pe acest traseu, aş putea spune destul de sinuos, până s-a ajuns la semnarea acordului.

Aveţi perfectă dreptate. Era firesc şi firesc pentru că împărtăşim aceleaşi valori naţionale, vorbim aceeaşi limbă, avem aceeaşi cultură şi istorie. Era o chestiune firească. România a demonstrat prin acţiuni concrete, prin acţiuni care au contribuit substanţial la succesul zilei de astăzi, fapt pentru care am exprimat profundă recunoştinţă tuturor instituţiilor statului român cu abilităţi în domeniul politicii externe şi nu numai, dar şi tuturor ministerelor de linie care au reuşit să stabilească contacte, relaţii permanente cu Chişinău, cu colegii, cu omologii lor din R. Moldova pentru ca procesul de integrare europeană să fie unul mult mai uşor, unul mai bine cunoscut. Cunoaşterea situaţiei reale şi evitarea problemelor ne vor ajuta foarte mult, lucruri pe care le face România.

În urma acordului se speră ca piaţa enormă pe care o prezintă UE pentru Republica Moldova să deschidă noi porţi pentru cetăţenii moldoveni.

Aşa este. Să ştiţi că mă bucur foarte mult că actualmente România este principalul partener economic şi comercial al R. Moldova din cadrul UE. Ziceam de acea comuniune istorică, lingvistică, culturală, este şi firesc. În momente mai dificile, trebuie să recunoaştem, pe care le parcurge Republica Moldova este firesc ca România să întindă mâna de ajutor, lucru pe care l-a şi făcut din plin. Republica Moldova este o prioritate pentru politica externă românească şi ei au acţionat în consecinţă.

Înţeleg că acordul de asociere cu UE nu va nega relaţiile cu Rusia, dar aş vrea să menţionez evident problema gazelor. Ştiu că Republica Moldova poate să supravieţuiască 6 luni fără gazul rusesc şi că România întinde o mână de ajutor. Puteţi să ne spuneţi câteva cuvinte despre aceasta?

„Este important şi ne dorim să avem o relaţie bună cu Federaţia Rusă, pe toate palierele de colaborare. Republica Moldova este receptivă şi deschisă pentru asemenea colaborare şi pentru dialogul pe subiectele mai controversate de pe agendă. Este firesc să le soluţionăm prin dialog. Să ştiţi că nu am oferit motive ca să ni se taie gazul, exact cum nu am oferit motive pentru embargoul la vinurile moldoveneşti. Este o problemă pe care şi-o asumă Federaţia Rusă şi este la latitudinea lor să decidă, doresc ei vinul moldovenesc sau nu. Noi am demonstrat că este un vin de calitate, dovada cea mai bună, cea mai concludentă, este comercializarea lui în UE. Sunt sigur că un vin apreciat la Paris, în Franţa, nu poate fi, să zic, ignorat la Moscova.

Cred că acesta este cel mai bun argument şi este important că UE a manifestat o mare deschidere fără precedent vis-a-vis de Republica Moldova. A anulat toate restricţiile care erau la exporturile de vinuri moldoveneşti şi la o parte din produsele agricole şi acum avem posibilitatea să exportăm fără motive regretabile politice. Comerţul, business-ul este business. Nu ar trebui să aibă nimic în comun cu aspectele politice. De altfel, să ştiţi că majoritatea exporturilor moldoveneşti astăzi merg în UE şi acest segment se consolidează consistent pe zi ce trece. Este tocmai ceea ce ne dorim ca să diversificăm şi să consolidăm pe dimensiunea europeană economia şi exporturile moldoveneşti”.

În final, Excelenţa sa, ambasadorul a ţinut să îşi exprime „profunda satisfacţie şi bucurie pentru ziua de astăzi, pentru cei care ne-au ajutat, pentru cei care au avut încredere că R. Moldova, cu probleme teritoriale care nu depinde de noi, va demonstra că poate avansa şi îşi doreşte foarte mult să revină acasă, în Europa”.

Interviul a fost realizat de Gina Sturdza

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor