Marian Iancu şi "compania" primesc pedepse mai mari în dosarul "RAFO"

Afaceristul Marian Iancu, fost preşedinte al Poli Timişoara, a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti, marţi, la 12 ani de închisoare în dosarul "RAFO", după un proces care a durat opt ani.
Curtea de Apel Bucureşti (Epoch Times România)
Loredana Diacu
15.10.2014

Afaceristul Marian Iancu, fost preşedinte al Poli Timişoara, a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti, marţi, la 12 ani de închisoare în dosarul "RAFO", după un proces care a durat opt ani.

Prin sentinţa de marţi, Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a mărit cu doi ani pedeapsa primită de Iancu, în urma judecării cauzei la Tribunalul Bucureşti. Marian Iancu a fost acuzat de evaziune fiscală, spălare de bani şi constituire de grup infracţional

Fostul preşedinte al Poli a fost trimis în judecată în 2006, la un an după ce Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a descoperit că afaceristul şi alte opt persoane ar fi prejudiciat bugetul de stat cu 1.356 miliarde de lei. Ulterior, DIICOT a confirmat că prin firmele lui Marian Iancu au fost derulate tranzacţii fictive cu uleiuri minerale. Potrivit anchetatorilor, Marian Iancu şi complicii săi au prejudiciat bugetul de stat prin neplata impozitului pe profit de 806,2 miliarde lei şi prin TVA nelegal dedus de 550,3 miliarde, rezultând un prejudiciu total de 1.356,5 miliarde de lei.

În afacerile comerciale ilicite a fost implicat grupul de firme VGB - rafinăria Rafo din Oneşti - societatea Tender SA (deţinută de Ovidiu Tender, patron al Prospecţiuni S.A.)- Carom SA. Grupul alcătuit din cele nouă persoane au uzat în activitatea lui de SC VGB Impex SRL, SC Dinamic Auto SRL, SC Klass Petrol SRL, SC Best Auto SRL, SC BE-COM-BE SRL, SC Star Com Oil SRL şi SC Test Petrol SRL.

Pe 23 noiembrie 2011, Marian Iancu a fost condamnat la 10 ani cu executare:

"Inculpatul Marian Alexandru Iancu este cel care, fără a deţine calitatea de asociat sau administrator al societăţii VGB Impex, dar conducând în fapt această societate comercială, beneficiind în acest sens de colaborarea inculpaţilor Octavian Iancu, Constantin Mărgărit şi apoi Mazhar Kadri Basaran, care au deţinut pe rând calitatea de asociat şi/sau administrator al acestei societăţi comerciale, a pus la punct şi, apoi, în aplicare, ampla strategie de acţiune având ca scop crearea unei anumite aparenţe, contrare realităţii, sub aspectul provenienţei unei cantităţi impresionante de uleiuri minerale intrate în gestiunea VGB Impex, cu consecinţa deducerii din veniturile obţinute de VGB Impex, a cheltuielilor pretins efectuate cu achiziţionarea acestei cantităţi de uleiuri minerale, ajungându-se la diminuarea sumelor datorate bugetului statului cu titlu de taxă pe valoare adăugată şi impozit pe profit", a motivat judecătoarea Anca Saru prima condamnare a lui Iancu.

Judecătoarea Camelia Bogdan a majorat cu doi ani a sentinţa din acest dosar, aceasta fiind judecătoarea care l-a trimis după gratii şi pe Dan Voiculescu.

Camelia Bogdan a decis de asemenea instituirea sechestrului atât pe proprietăţile personale ale lui Iancu, cât şi pe cele deţinute de compania pe care acesta o controlează. Pe lista proprietăţilor puse sub sechestru se află şi cartierul general al afaceristului, evaluat la câteva milioane de euro. Judecătorii le-au cerut procurorilor DIICOT şi să verifice toate conturile celor inculpaţi în acest dosar.

Tot astăzi, Curtea de Apel a majorat şi pedeapsa lui Octavian Iancu, fratele lui Marian Iancu, şi pe cea a lui Constantin Mărgărit, de la 9 ani la 10 ani de detenţie, scrie Mediafax.

Pedepsele lui Gheorghiţă Iancu şi Marius Turică au rămas tot de 7 ani, aşa cum a dat tribunalul. De asemenea, şi Silviu Neacşu a rămas cu pedeapsa iniţială, de 3 ani de închisoare cu suspendare.

În schimb pedepsele pentru Alex Martin (Akaroglu Cuneyt) şi Elenkalan Hayrettin au crescut, cu doi ani, ajungând la 9 ani de închisoare. Ultimul inculpat din dosar, Basaran Kadri Mazhar, a fost condamnat definitiv în martie, de CAB, la 5 ani de închisoare cu executare, după ce Tribunalul Bucureşti îi dăduse 9 ani, mai scrie Mediafax.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor