Colegul de "scandal" a lui Adrian Severin, Ernst Strasser, condamnat la trei ani de închisoare

Ernst Strasser
Ernst Strasser (DIETER NAGL / AFP / Getty Images)

Fostul ministru austriac de Interne, Ernst Strasser, protagonist, alături de compatriotul nostru Adrian Severin, al unui uriaş scandal de corupţie la Bruxelles, a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare, relatează Mediafax.

Reamintim că Strasser a fost filmat de o echipă de jurnalişti de la Sunday Times, în 2011, în timp ce promitea amendamente la legi europene în calitatea sa de eurodeputat. În uriaşul scandal izbucnit la momentul respectiv au fost implicaţi şi europarlamentarul român Adrian Severin, slovenul Zoran Thaler şi spaniolul Pablo Zalba.

Pretinzând că sunt reprezentanţi ai unor corporaţii, reporterii sub acoperire au încercat să "cumpere" serviciile unor europarlamentari, promiţându-le acestora sume de 100.000 euro/anual, plus 4.000 de euro/zi, pentru fiecare zi în care ar fi susţinut interesele acestora în PE. Discuţiile în cadrul cărora europarlamentarii au acceptat propunerile falşilor lobby-işti au fost postate pe youtube.

Constrâns să demisioneze în martie 2011 din postul de eurodeputat, Strasser s- a pretins nevinovat. La primul proces care i s-a intentat, austriacul a susţinut că a crezut că lobby-işti sunt agenţi secreţi şi că a intrat în jocul lor pentru a-i deconspira. Se pare că explicaţiile lui nu i-au convins pe magistraţi, căci fostul europarlamentar a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare.

Verdictul a fost casat pentru viciu de formă şi a urmat un al doilea proces, austriacul fiind condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare. Fostul europarlamentar a făcut recurs, iar în final, Curtea Supremă austriacă a pronunţat o sentinţa de trei ani cu executare.

La începutul lui februarie a.c., un al doilea europarlamentar implicat în scandal, slovenul Thaler a recunoscut că a acceptat să influenţeze legile europene pentru bani şi a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare cu executare şi la plata unei amenzi de 32.250 de euro.

Adrian Severin a refuzat să demisioneze din Parlamentul European după scandal, negându-şi orice vină.

În septembrie 2013, erudeputatul a fost trimis în judecată de procurorii DNA, sub acuzaţia de luare de mită şi trafic de influenţă, după ce ar fi acceptat să primească 100.000 de euro pentru a depune amendamente în comisiile de specialitate ale PE, în sprijinul intereselor unor presupuse firme, potrivit filmărilor jurnaliştilor Sunday Times.

Severin mai are încă un dosar pe rol la DNA, în care este acuzat de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false pentru a înlesni unor persoane apropiate obţinerea pe nedrept a sumei de 436.663 de euro din bugetul Parlamentului European. Potrivit procurorilor, Adrian Severin ar fi încheiat 20 de contracte de consultanţă cu şase societăţi comerciale româneşti, ale consilierilor europarlamentarului, înfiinţate anume cu scopul de a justifica prestări de servicii fictive.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe