Maria Ressa şi Dimitri Muratov câştigă Premiul Nobel pentru Pace 2021

Jurnaliştii primesc premiul pentru eforturile lor de a proteja libertatea de exprimare, care este o condiţie prealabilă pentru democraţie şi pace durabilă.
Premiul Nobel pentru Pace 2021
Premiul Nobel pentru Pace 2021 (nobelprize.org)

Jurnaliştii Maria Ressa şi Dimitri Andreievici Muratov au primit vineri, 8 octombrie prestigiosul Premiu Nobel pentru Pace 2021, acordat de comitetul norvegian, pentru activitatea şi eforturile lor de a proteja libertatea de exprimare, care este "o condiţie prealabilă pentru democraţie şi pace durabilă", după cum a declarat preşedintele juriului, Berit Reiss-Andersen.

Maria Ressa (Manila, 1963), o jurnalistă filipineză, este şefa şi fondatoarea portalului de ştiri Rappler şi a fost vizată de preşedintele Rodrigo Duterte, în timp ce Dimitri Andreievici Muratov (Samara, 1961), este redactor-şef al ziarului rus Novaia Gazeta.

Premiul Nobel pentru Pace este singurul decernat de comitetul din Norvegia, toate celelalte fiind acordate de Academia Regală Suedeză de Ştiinţe. Ultimul Premiu Nobel de anul acesta, cel pentru economie, urmează să fie anunţat luni, 11 octombrie.

Mai multe informaţii: The Nobel Peace Prize 2021