Marga: Până la urmă soluţia expulzării ambasadorului sirian se va impune
alte articole
Ministrul de externe, Andrei Marga, a declarat luni, la TVR Info, că fostul preşedinte a refuzat să accepte expulzarea ambasadorului sirian din România, dar până la urmă această soluţie se va impune.
Andrei Marga a declarat că în Siria a fost ”o nouă crimă, se acuză omorârea a 200 de oameni ceea ce e o crimă, încă o dată, oribilă. Acolo sunt multe crime. Noi am propus ca minister al afacerilor externe ca ambasadorul să fie expulzat şi să ne ataşăm astfel lumii civilizate, lumii democratice care şi-a dat seama de ce se întâmplă acolo. Din păcate, fostul preşedinte n-a agreat această soluţie, până la urmă ea se va impune. Asta nu înseamnă să rupi relaţiile cu Siria, ambasada putea funcţiona, dar era un gest simbolic cel puţin, care ne-ar fi ataşat direct lumii civilizate”.
Ministrul de externe a mai precizat că Bucureştiul este ”în contact” cu partenerii din UE şi din NATO referitor la ce se întâmplă în Siria şi exprimă ”condamnarea fermă a crimelor care au loc acolo” ”Noi ca ţară suntem angajaţi la a susţine tranziţia politică cât mai urgentă din Siria”, a mai spus Marga.
Întrebat dacă România se pregăteşte să expulzeze ambasadorul, Marga a negat. ”N-am spus că ne pregătim, am spus că poziţia ministerului a fost şi este aceea de a proceda asemenea celorlalte ţări democratice, civilizate la expulzare”, a subliniat şeful diplomaţiei.
La 31 mai, Andrei Marga, a declarat că a recomandat Guvernului şi Preşedinţiei expulzarea ambasadorului Siriei la Bucureşti, o măsură similară celor luate de aliaţii occidentali, în semn de protest faţă de masacrul din oraşul sirian Houla.
La 7 iunie, ministrul anunţa că preşedintele Traian Băsescu a refuzat recomandarea MAE de expulzare a ambasadorului sirian din România şi de rechemare pentru consultări a ambasadorului român la Damasc.
"Noi am propus toate alternativele şi am evocat care sunt avantajele şi dezavantajele fiecăreia dintre alternativele de soluţionare. De altfel, consilierul prezidenţial domnul Diaconescu a şi menţionat faptul că în material au fost evocate diferite alternative,practic toate alternativele la îndemână", a afirmat el.
Întrebat dacă MAE a primit scrisoare cu răspunsul Preşedinţiei privind recomandarea de expulzare, Andrei Marga a confirmat primirea şi a declarat că propunerea nu a fost acceptată. ”Preşedinţia a menţionat faptul că nu acceptă propunerea noastră, dar, încă o dată, a menţionat faptul că noi am pus în faţă toate alternativele de soluţionare”, a spus Andrei Marga.
”Noi am spus clar că în orice variantă, trebuie păstrate serviciile consulare de la faţa locului şi o parte a ambasadei trebuie să funcţioneze. E şi normal să funcţioneze dat fiind faptul că sunt acolo, după evaluările în circulaţie, 14.000 de cetăţeni români. Se operează cu o cetăţenie un pic extinsă, e foarte greu să faci acolo inventarul. De unde ştim cifra? Cifra se ştie pe baza unei comunicări de la Ministerul de Interne al Siriei, la care noi am adăugat multiplicarea firească, având în vedere copiii care sunt evident fiii mamelor şi taţilor lor”, a explicat ministrul de externe.
”Am argumentat în felul următor: după ce SUA, Marea Britanie, Germania, Franţa, Italia, Spania, Australia şi alte ţări au luat măsura de declarare persona non grata pentru ambasador şi pentru alţi diplomaţi din ambasadele respective ale Siriei, România, ca o solidarizare cu statele cu care împărtăşim aceleaşi valori, procedează bine declarând persona non grata pembasadorul Siriei şi rechemându-l pentru consultări pe ambasadorul român în Siria”, a subliniat Marga.
Consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu a precizat, în aceeaşi zi, că ambasadorul din Siria nu a fost retras, deoarece se acordă ”prevalenţă” celor 14.000 de români din această ţară, care au nevoie de reprezentare la cel mai înalt nivel.
”Nu am retras ambasadorul. Constituţional e competenţa preşedintelui. Dăm prevalenţă celor 14.000 de români, care au nevoie de reprezentare până la cel mai înalt nivel. Ministrul de Externe poate să propună retragerea anbasadorului. Andrei Marga a trimis la Cotroceni un memorandum pe această temă, cu mai multe variante de lucru”, a explicat Cristian Diaconescu.