MAE dezminte zvonurile care privesc o posibilă disociere a Bulgariei de România în privinţa Schengen

Epoch Times România
16.07.2012

MAE susţine, că zvonurile privind o posibilă disociere a Bulgariei de România, în cadrul procesului de aderare la spaţiul Schengen, sunt ”nefondate”.

În plus, ele au fost infirmate de ministrul bulgar de externe, Nikolai, Mladenov, cu prilejul vizitei de lucru efectuate la Sofia, vineri, de ministrul român al afacerilor externe, Andrei Marga.

Potrivit MAE, cu acest prilej, a fost reconfirmată cooperarea excelentă dintre cele două ţări pe toate planurile şi poziţia comună a Bulgariei şi României pe dosarele europene de interes major, între care şi aderarea la spaţiul Schengen şi conlucrarea în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

Totodată, partea bulgară a infirmat speculaţiile de presă potrivit cărora ar fi existat o solicitare privind o disociere de România şi a făcut cunoscut că, în dialogul cu oficialii Comisiei Europene, a solicitat ca progresele să fie evaluate, ca şi până în prezent, pe baza meritelor proprii.

Cotidianul bulgar Trud cita, la 11 iulie, diplomaţi europeni, potrivit cărora Uniunea Europeană ar putea monitoriza separat România şi Bulgaria în privinţa sistemului judiciar.

Motivul l-ar fi reprezentat suspendarea preşedintelui român Traian Băsescu şi modificarea legii referendumului şi a atribuţiilor Curţii Constituţionale.

"Da, Bulgaria şi România ar putea fi monitorizate separat", a spus diplomatul, fără a preciza cum ar putea fi implementată o astfel de măsură.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor