Băsescu: Reducerea secţiilor de vot în afară - o atitudine de tip comunist, Voronin şi Ponta, tot una
alte articole
Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat luni, că reducerea drastică a secţiilor de vot din străinătate este o atitudine de tip comunist, iar între liderul PRCM, Vladimir Voronin, şi premierul Victor Ponta nu este nicio diferenţă.
”Când eu am fost ales preşedinte în 2009, au fost peste 300 de secţii de votare. Acum le-au diminuat drastic, de-i e mai uşor unui român din Spania să vină acasă să voteze, decât să voteze în Spania. E de necrezut ce au putut să facă pentru că ei ştiu că românii din afara frontierelor sunt preponderent votanţi ai mei”, a declarat Traian Băsescu la o întâlnire cu jurnalişti din Republica Moldova.
”E atitudine de tip comunist, de tip Voronin. Voronin ar fi făcut şi el la fel. Voronin şi Ponta, tot una”, a comentat Traian Băsescu.
Românii din afara ţării vor putea vota la 29 iulie în 150 de secţii de votare, faţă de 294 la alegerile prezidenţiale din 2009 şi 176 la referendumul de demitere din 2007, românii din Italia - în jur de 1,5 milioane - fiind cei mai dezavantajaţi: au la dispoziţie doar 7 secţii faţă de 55 în 2009.
Potrivit listei publicate joi pe site-ul MAE, românii din Italia vor putea vota la două secţii în Roma, câte una la Bologna, Catania, Milano, Trieste şi Torino.
Românii din Spania, circa un milion, au la dispoziţie 9 secţii de vot: 2 secţii la Madrid, câte una la Almeria, Barcelona, Bilbao, Castellon, Ciudad Real, Sevilla şi Zaragoza.
În 2009, în Spania au fost 38 de secţii de vot.
În schimb, soldaţii din Afganistan vor putea vota la 8 secţii: Kabul, Kabul Airport Camp, Kandahar, FOB Meskal, FOB Almasak, FOB Apache, FOB Lagman şi FOB Bullard.
În Franţa sunt doar 5 secţii -2 la Paris, câte una la Marsilia, Lyon, Strasbourg, faţă de 9 în 2009.
Tot 5 sunt şi în Republica Moldova - 2 la Chişinău, câte una la Cahul, Bălţi şi Ungheni.
Românii din Republica Moldova au votat în 2009 la 13 secţii de vot, în condiţiile în care numărul lor era mai mic decât în prezent.
În SUA sunt 4 secţii, la Los Angeles, Chicago, New York şi Washington. La alegerile legislative din 2009 au fost 28 de secţii de vot.
Câte trei secţii de vot sunt în Canada, China, Germania (Berlin, Bonn şi München), Marea Britanie (2 la Londra şi una la Edinburgh), Serbia (Belgrad, Vârşeţ şi Priştina), Rusia, Ucraina (Cernăuţi, Kiev şi Odessa), Ungaria (Budapesta, Gyula, Szeged).
Câte 2 sunt în Africa de Sud, Australia, Belgia, Brazilia, Elveţia, Emiratele Arabe Unite, Grecia, Israel şi Slovenia.
La referendumul din 2007, ministrul de externe de atunci, Adrian Cioroianu, a suplimentat numărul secţiilor de votare din străinătate, de la 159 la 176, în urma protestelor diasporei.
La alegerile europarlamentare din 7 iunie 2009, MAE a organizat 184 de secţii de votare în străinătate.
Mai multe organizaţii ale românilor din SUA, Spania şi Italia au protestat faţă de decizia MAE de a înjumătăţi numărul secţiilor de vot pentru referendumul din 29 iulie.
Vineri, MAE a anunţat că a solicitat ambasadelor şi consulatelor ca, până luni, orele 16.00, să analizeze necesitatea suplimentării numărului de secţii de votare din străinătate.