Maree ridicate, vânturi puternice: Veneţia inundată în proporţie de 75% (video)

La numai o săptămână după ce Roma a fost acoperită de gheaţă, Veneţia este lovită de inundaţii masive.
Flux neobişnuit de mare inundează Veneţia (Stefano Mazzola/Awakening/Getty Images)
Andrei Popescu
30.10.2018

Veneţia a fost inundată de maree foarte mari, aproape trei sferturi din suprafaţa oraşului din lagună fiind acoperită de ape. Mari zone din teritoriul Italiei au fost de asemenea lovite de inundaţii şi vânturi puternice, care au smuls copaci din rădăcini. Cel puţin şapte persoane au fost ucise în Italia.

Turiştii şi rezidenţii au fost nevoiţi să folosească cizme înalte pentru a ieşi luni pe străzile Veneţiei, după ce, din cauza vânturilor puternice, nivelul apei s-a ridicat la nivelul record de 156 cm înainte să se retragă. Oficiali din sectorul serviciilor de transport au închis sistemul de autobuze maritime, cu excepţia insulelor periferice.

Veneţia este deseori inundată când vânturile puternice aduc apă din lagună, însă luni a fost o situaţie extremă, inundaţiile ajungând la cel mai ridicat nivel din decembrie 2008, potrivit statisticilor, relatează The Guardian.

Podul Rialto din Veneţia inundată (Stefano Mazzola/Awakening/Getty Images)
Podul Rialto din Veneţia inundată (Stefano Mazzola/Awakening/Getty Images)

Primarul Veneţiei, Luigi Brugnaro, a declarat că în cazul în care s-ar fi ridicat o serie de bariere subacvatice în lagună, situaţia ar fi putut fi prevenită. Proiectul, numit Moses, trebuia să fie de mult timp finalizat, însă a fost subminat de costurile ridicate şi scandaluri de corupţie.

Rezidenţii şi firmele locale îşi consolidează în mod normal uşile cu panouri de metal sau lemn pentru a împiedica apa să pătrundă dar, de această dată, fotografiile postate pe reţelele sociale surprind patroni de magazine scoţând apa cu pompe pentru a-şi proteja produsele.

O mare parte a Italiei se află sub alertă de inundaţii din cauza ploilor abundente, problemă amplificată de lipsa întreţinerii albiilor multor râuri.

Vânturile puternice au smuls copaci din rădăcini şi au ucis trecători în trei accidente în Napoli şi Lazio. În total, cel puţin şapte persoane şi-au pierdut viaţa în Italia.

Oficialii au închis atracţii turistice majore din Roma, inclusiv Colosseumul şi Forumul Roman, din cauza vânturilor puternice.

De asemenea, furtuni severe cu grindină au lovit în noaptea de 21 octombrie capitala italiană Roma, provocând inundaţii masive, care au afectat traficul rutier în oraş.

Aversele au măturat o serie de străzi, blocând mulţi şoferi în automobilele personale. De asemenea, ploile au inundat staţii de metrou, forţând închiderea temporară a cel puţin şase dintre ele, majoritatea în estul Romei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor