Marea Descentralizare a lui Dragnea, adoptată de Guvernul Grindeanu

Visul baronilor locali - Marea Descentralizare a lui Dragnea - a devenit noua prioritate a Guvernului. Strategia Generală de Descentralizare a fost adoptată miercuri de cabinetul Grideanu urmând ca în maximum şapte luni să se adopte şi legile sectoriale pe domenii de descentralizare.
Loredana Diacu
13.04.2017

alte articole

Sevil Shhaideh (Florin Chirila/Epoch Times)
Loredana Diacu
13.04.2017

Guvernul a adoptat, miercuri, Strategia generală de descentralizare, proiect ce preia în linii mari prevederile Marii Descentralizări promovate de Liviu Dragnea în urmă cu patru ani, lege blocată de Curtea Constituţională, care decidea în ianuarie 2014 că actul normativ pentru care Guvernul Ponta şi-a asumat răspunderea era, în ansamblu, neconstituţional.

Potrivit vicepremierul Sevil Shhaideh, ministru al Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, această strategie se referă la descentralizarea competenţelor în şapte domenii, respectiv Agricultură, Educaţie, Sănătate, Cultură, Mediu, Tineret şi Sport şi Turism, iar avantajul ei va fi aducerea tuturor serviciilor publice mai aproape de cetăţeni, relatează Agerpres.

În baza strategiei, autorităţile locale vor primi competenţe exclusive de implementare, în timp ce, ceea ce ţine de reglementări naţionale, control, inspecţie, rămâne atributul exclusiv al autorităţilor centrale.

Shhaideh a mai precizat că în trei luni de la adoptarea strategiei, toate ministerele de linie vor aproba analize de impact, iar în maximum şapte luni se vor adopta legile sectoriale, pe fiecare domeniu de descentralizare.

Potrivit vicepremierului, în domeniul Agriculturii, este vizată descentralizarea implementării politicilor cu privire la amenajarea şi dezvoltarea durabilă a teritoriilor rurale, avizele şi autorizările în privinţa desfăşurării activităţilor agricole.

"În domeniul Culturii, ne referim la avizarea concesionării dării în folosinţă sau avizării intervenţiilor la monumentele istorice de clasă B. În Turism, la oportunitatea transferului cu privire la emiterea brevetului de turism, testarea ghizilor, clasificarea structurilor de primire turistică, autorizarea plajelor turistice, avizarea documentaţiilor tehnice privind construcţiile din domeniul turismului", a precizat Shhaideh.

În cazul Protecţiei Mediului, descentralizarea vizează elaborarea strategilor judeţene în domeniu, parcurgerea procedurilor privind actualizarea, revizuirea avizelor/acordurilor/autorizaţiilor de mediu, realizarea lucrărilor de întreţinere şi ecologizare a plajelor turistice pe când în Sănătate, Guvernul vizează descentralizarea activităţilor desfăşurate de direcţiile de sănătate publică, respectiv (...) încheierea contractelor cu cabinetele medicilor de familie, coordonarea unităţilor sanitare din reţeaua autorităţilor locale.

În Educaţie, este vizată descentralizarea activităţilor extraşcolare care se desfăşoară în palatele copiilor sau cluburile copiilor iar în cazul Tineretului şi Sportului, descentralizarea va viza taberele şcolare, cluburile şcolare şi cluburile sportive.

Întrebată dacă autorităţile locale au personal pregătit să se ocupe de noile competenţe odată cu descentralizarea, Shhaideh a răspuns: "Nu vorbim de competenţele pe care le au astăzi autorităţile locale, ci vorbim de pregătirea procesului de descentralizare. Din aceste considerente, (...) în termen de trei luni, ministerele vor analiza impactul transferului acestor competenţe, fie pe palierul resurselor umane, fie pe palierul resurselor financiare".

Reamintim că, în 2013- 2014, când se vorbea despre marea descentralizare a lui Liviu Dragnea, vocile critice au susţinut că miza acestei legi este întărirea poziţiilor baronilor locali care vor avea puteri discreţionare.

"Guvernul USL predă instrumentul de conducere în mâinile baronilor locali şi România se transformă astfel într-o adunătură de feude. Descentralizarea USL prin asumarea răspunderii fără dezbateri parlamentare reale este un proiect eşuat, care pune în pericol articolul 1 din Constituţie, care prevede că România este un stat unitar naţional", acuza, la momentul respectiv, PDL-ul.

Cât despre noua descentralizarea despre care vorbeşte Shhaideh, primul proiect pe lista Guvernului Grindeanu sub umbrela acestei strategii a fost trecerea falezei de la Tulcea în administraţia Consiliului Judeţean”, ştire anunţată de Hotnews sub titlul : "PSD vrea să dea unui baron local controlul asupra portului şi falezei din Tulcea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor