Scandalul Andronic. Băsescu: Credeţi că şi-ar fi permis să-mi spună că-mi garantează mandatul? Le umpleam botul de sânge pe loc!

Traian Băsescu
Traian Băsescu (Epoch Times România)

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, marţi, la România TV că, dacă Laura Codruţa Kovesi sau Florian Coldea şi-ar fi permis să îi spună, la alegerile prezidenţiale din 2009, că îi garantează al doilea mandat, le "umplea botul de sânge pe loc", relatează ziare.com.

Afirmaţia, şocantă prin faptul că este pronunţată de un fost şef de stat, vine în contextul în care Dan Andronic a scris în Evenimentul zilei că în noaptea alegerilor prezidenţiale din 2009, procurorul şef al DNA, fostul prim adjunct al SRI Florian Coldea şi alţi înalţi demnitari s-ar fi întâlnit acasă la Gabriel Oprea şi ar fi sărbătorit faptul că "au câştigat alegerile pentru Băsescu".

"Să spui că SRI a lucrat la fraudarea alegerilor în favoarea mea e o copilărie (...) Codruţa Kovesi cred că avea vreo 29 de ani şi am numit-o procuror general, adusă de la Sibiu. Pe Coldea era maior şi l-am făcut prim-adjunct SRI cu gradul de maior.

Vă imaginaţi că vreunul dintre oamenii ăştia şi-ar fi putut vreodată permite să spună 'dl preşedinte, la această masă stă tot statul, noi vă garantăm al doilea mandat'?! Le umpleam botul de sânge pe loc!'', a replicat Traian Băsescu.

Dacă acest grup a fraudat cumva alegerile, este deja grup criminal organizat. După articolul lui Andronic, Parchetul General trebuia să se autosesizeze (...) să înceapă o anchetă cu privire la ce au făcut Maior, Kovesi, Coldea, Oprea în noaptea de 6 decembrie 2009 acasă la Oprea.

Dacă discutăm de posibila fraudare a alegerilor şi că oamenii ăştia au influenţat rezultatul alegerilor, atunci avem deja un exemplu, Dragnea, care a influenţat un referendum tot legat de preşedinte şi a fost condamnat. Oamenii ăştia de ce să nu fie condamnaţi? Dragnea era doar un lider, ei erau reprezentaţi ai instituţiilor statului.

Să ştim dacă am avut un preşedinte care a fost desemnat pentru 5 ani în urma fraudei acestor domni sau doamne, sau am avut un preşedinte legitim (...) Pentru că ei au spus 'La această masă stă tot statul, noi vă garantăm al doilea mandat'", a adăugat fostul şef al statului într-o intervenţie telefonică la România TV.

Reamintim că Dan Andronic a fost pus sub urmărire penală de DNA pentru "mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului" într-o cauză "privind plata unor servicii prestate în campania electorală din anul 2009 din bani despre care există suspiciunea că au provenit din săvârşirea unor infracţiuni". Potrivit procurorilor, Andronic ar fi făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului, în depoziţia luată sub jurământ, ca răspuns la întrebările anchetatorilor din cadrul urmăririi penale legate de Campania electorală din 2009. Se presupune că banii folosiţi pentru finanţarea unor servicii prestate în Campania electorală au provenit din săvârşirea unor infracţiuni.

Cu o zi înainte să fie pus sub urmărire penală, pur întâmplător, Andronic s-a apucat să facă "dezvăluiri" despre şefa instituţiei care i-a întocmit dosar.