Marea Britanie şi UE, 40 de ani de dificultăţi

De când Londra a aderat la Comunitatea Economică Europeană (CEE), în 1973, relaţiile Marii Britanii cu Europa au trecut prin numeroase dificultăţi, ca urmare a reticenţelor succesivelor guverne britanice faţă de o mai mare integrare.
(photos.com)
Epoch Times România
25.01.2013

De când Londra a aderat la Comunitatea Economică Europeană (CEE), în 1973, relaţiile Marii Britanii cu Europa au trecut prin numeroase dificultăţi, ca urmare a reticenţelor succesivelor guverne britanice faţă de o mai mare integrare. Premierul conservator Edward Heath, europenist convins, a fost cel care a introdus Marea Britanie în CEE acum 40 de ani după ce Londra încercase de două ori fără succes, în 1963 şi 1967, în urma opunerii prin veto a Franţei. Pe atunci Marea Britanie nu îşi ascundea entuziasmul faţă de participarea la CEE, cum s-a văzut la referendumul desfăşurat în 1975, în care 67 la sută din britanici şi-au exprimat sprijinul faţă de apartenenţa la CEE, notează vineri ziarul La Verdad.

Dar venirea la putere a premierului conservator Margaret Thatcher, în 1979, a marcat o cotitură în relaţiile dintre Marea Britanie şi Europa. Erau vremuri când ţara trecea printr-o criză economică, cu o creştere a şomajului şi numeroase greve şi se pregătea să aplice o serie de reforme prin privatizare a numeroase companii industriale de stat. Aşa numita 'doamnă de fier' a început, cu timpul, să manifeste o atitudine mai eurosceptică care a avut un momentul de vârf, în 1984, când s-a aşezat în faţa partenerilor europeni pentru a renegocia suma anuală pe care o primeşte Marea Britanie. După negocieri dure, Thatcher a obţinut faimosul 'rebate' britanic, anume angajamentul Bruxellesului de a scuti Londra de anumite plaţi la bugetul comunitar. Talentul negociator al doamnei Thatcher şi mai ales încăpăţânarea şi intransigenţa ei i-au atras susţinerea cetăţenilor britanici, care au votat-o a treia oară în 1987.

Guvernul conservator care a urmat, în frunte cu John Major, a avut de asemenea dificultăţi în relaţiile cu Europa, mai ales din cauza creşterii influenţei unui sector foarte eurosceptic. Cu Major ca premier după demisia lui Thatcher în 1990, Londra a continuat să negocieze cu asprime, mai ales la convorbirile care au dus al semnarea Tratatului de la Maastricht, în 1992, care a consfinţit integrarea europeană, cu ţinta unei monede comune şi o mai mare cooperare politică. Astfel, Major a obţinut la Maastricht o clauză de scutire, aşa-numita 'opt-out', prin care Londra nu era obligată să intre în a treia fază a Uniunii Economice şi Monetare (UME) şi să adopte euro.

Cu conservatorii la putere şi comentariile continue ale doamnei Thatcher în mass-media britanice spunând 'nu şi nu' Europei, relaţiile cu blocul european au fost zbuciumate. Totuşi, după venirea la putere în 1997 a laburistului Tony Blair, care a pus capăt la 18 ani de guverne 'tories', s-a marcat o cotitură în atitudinea britanică faţă de Europa fiind mai dispusă să accepte legislaţia Uniunii Europene (UE). Cu toate acestea, Londra a decis să nu renunţe la lira sterlină în favoarea euro care a intrat în vigoare în 1999. După plecarea lui Blair în 2007 şi venirea la guvernare în 2008 a fostului său ministru de finanţe Gordon Brown, Marea Britanie a ratificat în 2008 Tratatul de la Lisabona, menit să amelioreze funcţionarea UE.

Odată cu câştigarea alegerilor de conservatorul David Cameron, care din 2010 formează o coaliţie cu liberal-democraţii, relaţiile cu Europa sunt din nou dificile, într-un moment în care zona euro trece printr-o criză economică profundă. În pofida europenismului afişat de liberal-democraţii lui Nick Clegg, premierul 'tory' se încăpăţânează să renegocieze relaţia ţării sale cu UE şi să repatrieze unele competenţe de la Bruxelles la Londra. Cedând exigenţelor conservatorilor eurosceptici, Cameron a decis în final să desfăşoare un referendum, după alegerile din 2015, privind apartenenţa la Uniune, la care ţara va decide dacă 'ramâne sau iese' din blocul european.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor