Marea Britanie şi Germania se pregătesc să semneze un tratat de apărare reciprocă

Premierul britanic Keir Starmer (dr) şi cancelarul german Olaf Scholz (X - screenshot)
Redacţia
02.07.2025

Marea Britanie şi Germania sunt pe cale să semneze un tratat cu acoperire extinsă, care va include o clauză de asistenţă reciprocă în cazul unei ameninţări la adresa uneia dintre cele două naţiuni, potrivit a cinci surse familiare cu procesul de negociere, citate de POLITICO.

Premierul britanic Keir Starmer şi cancelarul german Olaf Scholz au pus bazele acordului într-o declaraţie comună emisă vara trecută, prin care promiteau o cooperare mai strânsă în domeniile păcii, securităţii şi creşterii economice.

Textul tratatului este aproape finalizat, au declarat doi oficiali de la Londra. Semnarea este preconizată pentru data de 17 iulie, înainte de intrarea celor două parlamente în vacanţa de vară.

Unul dintre capitolele esenţiale ale tratatului este dedicat apărării şi se bazează pe Acordul Trinity House, semnat anul trecut, care prevede că orice ameninţare strategică la adresa uneia dintre cele două ţări va fi considerată o ameninţare la adresa celeilalte.

Această prevedere i-ar oferi Germaniei o clauză de asistenţă reciprocă cu ambele puteri nucleare europene, în acord cu obiectivul cancelarului german Friedrich Merz de a consolida capacitatea de descurajare a Europei independente de SUA.

Deşi tratatul va reafirma, cel mai probabil, angajamentul ambelor state faţă de NATO, ca piatră de temelie a apărării colective, includerea acestei clauze evidenţiază presiunile tot mai mari asupra aliaţilor europeni de a coopera mai strâns în domeniul securităţii, în contextul retragerii treptate a Statelor Unite din angajamentele transatlantice.

Documentul va include şi măsuri suplimentare privind combaterea migraţiei ilegale, transportul, cercetarea şi inovarea. Totodată, este prevăzut un angajament pentru promovarea schimburilor transfrontaliere – un subiect sensibil pentru guvernul Starmer, care se confruntă cu presiuni tot mai mari pentru reducerea migraţiei, atât legale, cât şi ilegale.

Un eventual acord concret privind mobilitatea tinerilor urmează să fie negociat la nivelul Uniunii Europene, după ce Regatul Unit nu a reuşit să ajungă la un consens în acest domeniu în cadrul procesului de „resetare” convenit în luna mai. Berlinul a fost una dintre capitalele care au susţinut ferm liberalizarea regulilor pentru tinerii care doresc să vină în Marea Britanie.

Tratatul negociat între guvernele conduse de Starmer şi Merz este rezultatul a 18 runde de negocieri, dintre care trei au avut loc la Berlin şi două la Londra.

„Tratatul va aborda întreaga gamă a relaţiilor noastre”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor