Marea Britanie: organismul responsabil cu monitorizarea agenţiilor de spionaj este total ineficient

O mostră de cablu cu fibră optică este expusă la un târg de comunicaţii din Singapore.
O mostră de cablu cu fibră optică este expusă la un târg de comunicaţii din Singapore. (ROSLAN RAHMAN / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
15.07.2013

Organismul responsabil pentru că agenţiile de spionaj din Marea Britanie acţionează în limitele legii în ceea ce priveşte interceptarea comunicaţiilor a fost acuzat de ineficienţă de către activiştii pentru drepturile civile, pe fondul temerilor că acesta nu a reuşit să monitorizeze sistemele dezvăluite de fostul consultant al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) Edward Snowden, relatează The Independent.

The Independent a aflat că raportul anual al Interception of Communications Commissioner Office (ICCO) a trebuit să fie amânat şi revizuit, deoarece primul proiect de raport nu făcea nicio menţiune la programele agenţiei de informaţii britanice GCHQ, făcute publice de către Snowden.

Astfel, raportul ICCO pe 2012, actualizat, va fi publicat în această lună, după ce mai multe revizuiri grăbite au fost comandate de către oficialii administraţiei britanice.

Potrivit documentelor prezentate de Snowden, centrul de spionaj britanic de la Cheltenham folosea, de cel puţin doi ani, o tehnologie avansată pentru a accesa sute de cabluri de fibră optică trans-atlantice care transportau zilnic sute de milioane de mesaje private, program care purta numele de cod 'Tempora'.

Potrivit unor surse de rang înalt din cadrul Ministerului de Interne (Home Office), raportul ICCO actualizat va face referire la cea mai recentă tehnologie de interceptare folosită de GCHQ, dar va trece cu vederea propriile deficienţe de supraveghere.

Potrivit The Independent, cei circa 10.000 de angajaţi ai celor 3 principale agenţii de informaţii din Marea Britanie (MI5, MI6 şi GCHQ) din Cheltenham, au acces la datele colectate de Tempora, la fel ca şi cei 850.000 de angajaţi şi contractori privaţi ai NSA în Statele Unite.

Prin comparaţie, micul birou al ICCO, din Queen Anne Gate, este condus de judecătorul pensionar, Sir Anthony May, şi are în prezent mai puţin de 10 angajaţi cu normă întreagă pentru a îndeplini obligaţia statutară de analizare a activităţii de interceptare a agenţiilor de spionaj din Marea Britanie, a Poliţiei Metropolitane, a Serviciului Majestăţii Sale pentru Venituri şi Vamă, a Ministerului de Externe, Ministerului de Interne şi Ministerului Apărării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor