Cazul Snowden: Putin s-a prins în cârligul chinezesc
Povestea ca un film poliţist din jurul fostului agent al CIA, Edward Snowden, care din 23 iunie se află în zona de tranzit a aeroportului moscovit Şeremetievo, se transformă în mod implacabil într-o farsă, notează luni cotidianul rus Utro.
În data de 12 iulie, în timpul unei conferinţe de presă improvizate de pe Şeremetievo, Snowden a cerut azil politic temporar de la autorităţile ruse, promiţând să nu dăuneze SUA, condiţie care fusese formulată înainte de Vladimir Putin. 'În condiţiile în care nu pot părăsi teritoriul rus (din lipsă de paşaport valid), eu pot să accept doar propunerea Rusiei. Nu voi întreprinde sau planifica acţiuni care să aducă prejudicii SUA. Doresc binele SUA', a declarat Snowden.
Cunoscând faptul că, în ultima vreme, între Moscova şi Washington există relaţii destul de reci, s-ar fi putut presupune că Rusia îşi va deschide braţele în faţa americanului rămas fără paşaport. Cu toate acestea, ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, i-a recomandat sec lui Snowden să se adreseze Serviciului Federal pentru Migraţie, care a declarat la rândul său că va analiza cererea analistului american în ordinea stabilită prin lege.
Judecând după aceste comentarii, se poate presupune că este vorba nu despre un reprezentant al serviciilor secrete străine sau despre un figurant al unui scandal mondial, ci despre solicitarea unui imigrant ilegal dintr-o fostă republică asiatică din Uniunea Sovietică.
Potrivit Utro, o asemenea reacţie înseamnă că nici la Ministerul de Externe, nici la Kremlin nu există deocamdată o părere unanimă despre ce ar trebui făcut în privinţa 'cadoului' care le-a căzut pe cap. Încă până nu demult Snowden însuşi declara că nu intenţionează să rămână în Rusia şi că doreşte să plece în una dintre ţările care i-a oferit azil politic. Tocmai convingerea că el v-a părăsi Rusia s-a şi aflat probabil la baza declaraţiei lui Putin conform căreia Snowden poate solicita azil politic în Rusia doar după ce va jura că nu va aduce prejudicii SUA. La Kremlin s-a sperat până în ultima clipă că fostul analist al CIA va dispărea într-un fel sau altul şi scandalul declanşat se va aplana.
După cum subliniază cotidianul rus menţionat, pronunţata retorică antiamericană, care se face auzită în ultima vreme în Rusia, este destinată prioritar 'consumului intern'. În relaţiile internaţionale, poziţia Rusiei faţă de SUA este mult mai reţinută. În orice caz, din cauza unui puşti ciudat, care s-a imaginat un fel de Assange, cele două mari puteri mondiale nu intenţionează să-şi acutizeze relaţiile.
Între timp, povestea evoluează în aşa fel încât rolul perdanţilor vor trebui să-l încerce şi SUA, şi Rusia. Cazul Snowden devine o serioasă durere de cap pentru liderul american Barack Obama. Problema este că tânărul analist a deconspirat anumite date ultrasecrete. Fiind acum strâns la colţ, el ar putea să scoată gunoiul din casă, iar acest lucru va provoca un efect politic mult mai puternic decât dezvăluirea unor date secrete.
La ora actuală, poziţiile lui Obama nu sunt atât de puternice ca înainte, iar un nou scandal le va submina şi mai mult. Singura modalitate de a minimaliza prejudiciile politice şi de reputaţie ar fi readucerea lui Snowden în SUA. Tocmai de aceea partea americană continuă să insiste pe acest lucru în dialogul cu Rusia.
Într-o situaţie deloc simplă s-a pomenit şi Moscova, continuă Utro. Orice pas al autorităţilor ruse în cazul Snowden riscă să devină incorect. Extrădarea lui SUA, pe fondul retoricii antiamericane ce nu conteneşte, ar stârni neînţelegere în interiorul ţării, în timp ce oferirea de azil politic ar lovi în poziţiile politice externe ale Rusiei, în primul rând în ceea ce priveşte relaţiile cu SUA. În condiţiile în care ambele ţări participă la activitatea antiteroristă globală şi Rusia urmează să găzduiască Olimpiada-2014 şi Campionatul Mondial de Fotbal din 2018, în asigurarea securităţii cărora vor fi implicate şi serviciile de securitate străine, un asemenea conflict este total dezavantajos pentru Rusia.
Dat fiind că în cercurile puterii ruse nu există o părere unanimă referitor la modul în care ar trebui procedat cu Snowden, orice decizie luată de Putin - şi tocmai el o va lua - echivalează cu o nouă schismă în rândul elitelor, subliniază cotidianul rus.
Singurul beneficiar de succes al acestei poveşti pare a fi China, care a reuşit 'să arunce cărţile la timp'. Faptul că fostul analist al serviciilor secrete americane a părăsit cu succes Hong Kongul nu în direcţia Washingtonului sau a Guantanamo, ci în direcţia Moscovei, atestă un singur lucru: chinezii nu au primit de la Edward Snowden informaţia necesară. După aceasta, omul care a devenit pentru ei o povară politică, a fost trimis în Rusia, 'aruncând astfel pisica moartă' în ograda preşedintelui rus.
Cum va evolua situaţia va deveni clar probabil săptămâna aceasta. Partea rusă trebuie să ia o decizie dificilă. Este absolut posibil ca analistului fugar să i se ofere totuşi azil politic provizoriu, în schimbul promisiunii de a părăsi, dacă se va ivi un bun prilej, Rusia. Este puţin probabil ca acest lucru să contribuie la consolidarea relaţiilor ruso-americane, încă cel puţin va reduce debusolarea din rândul elitelor ruse şi va susţine imaginea autorităţilor în ochii populaţiei.
Cel mai important pentru Rusia este ca analistul american salvat de Moscova să nu se dovedească a fi un agent chinez, conchide Utro.