Marea Britanie: Hackeri iranieni fură informaţii strict secrete privind energie nucleară şi securitate cibernetică
alte articole
Noi dezvăluiri arată că diverse lucrări de cercetare de la universităţi britanice de top, inclusiv Oxford, Cambridge şi Edinburgh au fost furate şi expuse spre vânzare pe diverse website-uri iraniene, potrivit Express.co.uk.
Atacul cibernetic a avut loc înaintea noii runde de sancţiuni împotriva Iranului ce va intra în vigoare în luna noiembrie.
Hack-ul, dezvăluit de publicaţia The Telegraph, probabil îl va pune pe gânduri pe preşedintele american Donald Trump, deoarece oferă Iranului informaţii despre cercetări occidentale într-un moment în care SUA doreşte să izoleze Teheranul.
În luna mai, Trump a scos Statele Unite dintr-un controversat acord nuclear încheiat în 2015 între Iran şi marile puteri, care prevedea restricţionarea semnificativă a activităţilor nucleare iraniene în schimbul relaxării treptate a sancţiunilor internaţionale. După ieşirea SUA din acord, Trump a semnat un ordin executiv de reimpunere a sancţiunilor economice împotriva Teheranului.
Alistair Fenemore, şeful Departamentului privind Securitatea Informaţiilor la Universitatea din Edinburgh, a afirmat că hackerii au încercat să fure parolele prin crearea unei pagini false de logare astfel încât personalul şi studenţii să dezvăluie involuntar informaţii.
Dave Palmer, fost agent MI5 şi GCHQ, a precizat: “Universităţile ar trebuie să fie îngrijorate în legătură cu acest caz”.
În luna august, experţi în cibernetică de la firma de IT Secureworks au dezvăluit că hackeri asociaţi cu guvernul iranian au luat în vizor universităţi şi instituţii academice ca parte a unei campanii de a fura cercetări nepublicate.
Cercetările furate sunt acum disponibile pentru cumpărare în Iran prin trimiterea unui mesaj criptat către un număr de telefon ce foloseşte aplicaţiile WhatsApp sau Telegram.
Săptămâna trecută, secretarul de stat american Mike Pompeo l-a criticat pe predecesorul său John Kerry pentru că s-a întâlnit de câteva ori cu ministrul iranian de Externe, precizând că oficialul din perioada fostului preşedinte Barack Obama „subminează activ” politica SUA faţă de Iran.
La rândul său, preşedintele Trump l-a acuzat pe Kerry că a desfăşurat „întâlniri ilegale cu regimul iranian ostil, care nu pot decât să servească la subminarea muncii substanţiale, în detrimentul poporului american”.
Cu şase luni în urmă, Departamentul de Justiţie american a dezvăluit faptul că hackeri iranieni au luat în vizor universităţi din întreaga lume.
Departamentul consideră că iranienii au furat documente şi date de la peste 140 de universităţi, 30 de companii şi cinci agenţii guvernamentale din SUA.
De asemenea, administraţia Trump crede că hackeri, ce au legături cu guvernul iranian, au pătruns în conturile a aproximativ 8.000 de profesori pentru a fura date şi proprietate intelectuală.