Manifestanţi năvălesc în Congresul brazilian şi fac apel la o lovitură militară

Zeci de manifestanţi brazilieni au năvălit în clădirea ce găzduieşte Camera Inferioară a Congresului Braziliei, făcând apel la o lovitură militară pentru răsturnarea guvernului.
Protest violent împotriva măsurilor de austeritate, în Rio de Janeiro, Brazilia, 16 noiembrie 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
17.11.2016

Circa 60 de Manifestanţi au năvălit miercuri în Camera Inferioară a Congresului brazilian, după o zi de proteste în capitala Brasilia şi în Rio de Janeiro. Manifestanţii au protestat împotriva corupţiei endemice din sânul guvernului.

Scandând “General aici, general aici”, arâtând sprijinul clar pentru preluarea conducerii ţării de către armată, manifestanţii au spart o uşă de sticlă pentru a pătrunde în Camera Inferioară, unde s-au încăierat cu forţele de pază ale instituţiei.

Toţi manifestanţii au fost ulterior arestaţi de poliţie.

În Rio de Janeiro, forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene, tunuri cu apă şi gloanţe de cauciuc pentru a dispersa peste 2.000 de oameni care au ieşit pe străzile oraşului pentru a protesta împotriva măsurilor de austeritate, inclusiv reforme bugetare, plănuite de guvernul de centru-dreapta al preşedintelui Michel Temer.

Manifestanţii consideră că măsurile sunt o consecinţă a unei scheme politice eşuate care a împins recent Brazilia în haos.

Alexandre Parola, purtător de cuvânt al guvernului, a susţinut că protestul este un “afront” şi o “încălcare a normelor coexistenţei democratice”.

“Episoade precum cele de astăzi sunt inacceptabile şi vor fi combătute în lumina legii şi pentru protejarea integrităţii fiecărei instituţii a statului”, a declarat el.

Tensiunile au loc în contextul în care mai mulţi oficiali, care au deţinut funcţii în ultimele două guverne, au fost arestaţi ca parte a unei anchete masive într-un scandal de corupţie ce implică compania petrolieră de stat Petrobras.

Temer a preluat conducerea ţării după ce preşedinta aleasă Dilma Rousseff a fost destituită din cauza unei serii de acuzaţii privind infracţiuni financiare şi încălcarea legilor bugetare.

Unul dintre principalele aspecte ale proiectelor de reformă ale lui Temer – care susţine că acestea sunt necesare pentru a echilibra deficitul fiscal tot mai mare al ţării – este reprezentat de o modificare a sistemului de pensii.

Brazilia a fost zguduită puternic de cea mai masivă recesiune înregistrată până în prezent şi de un deficit mare de peste 10% din produsul intern brut al ţării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor