Brazilia: conflicte violente între zeci de mii de manifestanţi şi poliţie la un protest pro-Rousseff

Zeci de mii de persoane au protestat în Brazilia manifestându-şi susţinerea fostului preşedinte Dilma Rousseff, care a fost destituită din funcţie din cauza unor acuzaţii legate de corupţie. Susţinătorii ei au respins aşa-numita “lovitură” a noului preşedinte Michel Temer.
Ciocniri violente între manifestanţi pro-Rousseff şi forţe de ordine în Sao   Paulo, Brazilia, 4 septembrie 2016.
Ciocniri violente între manifestanţi pro-Rousseff şi forţe de ordine în Sao Paulo, Brazilia, 4 septembrie 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
05.09.2016

Aproximativ 100.000 de manifestanţi au participat la un miting pe Bulevardul Paulista din Sao Paulo, au declarat organizatorii duminică. Mulţi dintre ei au afişat pancarte şi bannere pe care erau scrise mesaje precum “Afară cu Temer” sau “Alegeri acum”.

Poliţia a folosit grenade de tip flash-bang, gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a dispersa manifestanţii, care au devenit violenţi la o staţie de metrou, distrugând barierele de trecere şi aruncând cu pietre în ofiţerii de poliţie, a susţinut Departamentul pentru siguranţa publică a oraşului într-o declaraţie. Protestul a avut loc după amiază târziu pentru a nu interfera cu trecerea torţei pentru Jocurile Paralimpice, care urmează să înceapă peste câteva zile.

În Copacabana, Rio de Janeiro, manifestanţii au cerut, de asemenea, înlăturarea lui Temer din funcţia prezidenţială, susţinând că ascensiunea sa în noua poziţie este o “lovitură”.

Răspunsul lui Temer

Adresându-se din China, unde participă la summitul G20, Temer a susţinut: “Acestea sunt mici grupuri... Nu am cifrele exacte, dar ei sunt 40, 50, 100 de oameni. Nu este nimic mai mult decât atât. Din cei 204 milioane de brazilieni, nu cred că aceste cifre înseamnă ceva”.

Fosta preşedintă a Braziliei Dilma Rousseff a fost destituită de Senat miercurea trecută, după ce a fost acuzată de manipularea ilegală a fondurilor guvernamentale vizând gigantul petrolier Petrobras. Ea a fost înlocuită cu Temer, fost vicepreşedinte şi aparent cel mai mare duşman al fostului preşedinte.

Rousseff – prima femeie preşedinte a Braziliei – va face apel la decizia de destituire, dar este destul de improbabil să reuşească în demersurile ei deoarece câteva dintre apelurile sale anterioare au fost deja respinse. Aceasta a declarat vineri mass mediei străine că va face scandal dacă Temer suprimă protestele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor