Managerii se aşteaptă la o scădere în construcţii până în noiembrie

Epoch Times România
28.09.2012

Managerii firmelor româneşti anticipează pentru perioada septembrie - noiembrie o tendinţă de relativă stabilitate în industria prelucrătoare, comerţ şi servicii şi scădere în construcţii în raport cu cele trei luni anterioare, arată datele publicate vineri de INS.

Astfel, potrivit ultimei anchete de conjunctură a Institutului Naţional de Statistică (INS), din luna septembrie, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +4%).

Pentru unele dintre activităţi se va înregistra tendinţă de creştere în ceea ce priveşte estimarea producţiei şi anume: fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor şi respectiv fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie (solduri conjuncturale +27%), fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (sold conjunctural +18%) şi fabricarea echipamentelor electrice (sold conjunctural +17%).

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere moderată a acestora în următoarele trei luni (sold conjunctural +15%).

În ceea ce priveşte numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -4% pe total industrie prelucrătoare.

Potrivit estimărilor din luna septembrie 2012, în activitatea de construcţii se va înregistra, pentru următoarele trei luni, scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -16%) şi a numărului de salariaţi (sold conjunctural -17%). Managerii estimează scădere moderată a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -14%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează creştere moderată a acestora (sold conjunctural +13%).

În sectorul de comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural +4%) şi a volumului total al vânzărilor de mărfuri (sold conjunctural +1%).

Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere moderată (sold conjunctural +9%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +4%). Managerii societăţilor comerciale estimează că preţurile de vânzare cu amănuntul vor înregistra creşteri pentru următoarea perioadă (sold conjunctural +30%).

Conform estimărilor din luna august 2012, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate (sold conjunctural 0%). În sectorul de servicii se estimează pentru următoarele trei luni relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +2%).

Potrivit opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +12%).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor