Majordomului Papei Benedict i-a fost refuzată eliberarea din „camera de siguranţă” a poliţiei

Cetatea Vaticanului: vedere asupra Pieţei şi Bazilicii Sf. Petru. (VINCENZO PINTO / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
13.07.2012

Majordomului Papei Benedict, suspectat de scurgeri de documente care susţin corupţia de la Vatican, i-a fost refuzată cererea de arest la domiciliu iar procurorul a dispus, joi, să rămână într-o mică „cameră de siguranţă” a poliţiei, potrivit unui raport Reuters.

Vaticanul a declarat că procurorul a decis să-l reţină pe Paolo Gabriele, în vârstă de 46 de ani, în starea de arest preventiv peste cele 50 de zile obişnuite în care, potrivit legii Vaticanului, un pârât poate fi reţinut până este chemat în judecată. Perioada poate fi dublată în unele cazuri.

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, părintele Federico Lombardi, a declarat reporterilor că acest lucru nu înseamnă că Gabriele va petrece încă 50 de zile în camera de la secţia de poliţie din Vatican, care măsoară 3,5 pe 4 metri şi are o singură fereastră mică, o masă mică şi o baie separată.

El a declarat că era de aşteptat ca procurorul Piero Antonio Bonnet să conducă o investigaţie oficială în câteva săptămâni şi să decidă dacă majordomul este absolvit sau este chemat în judecată pentru furt şi scurgeri de documente către mass-media italiană.

Unele dintre documente susţin corupţia în relaţiile de afaceri ale Vaticanului cu companii italiene şi implică plata unor preţuri umflate pentru lucrări. Altele evidenţiază rivalităţi dintre cardinali şi dispute asupra managementului băncii Vaticanului, cunoscută sub numele de Institutul pentru Lucrări Religioase (IOR).

Lombardi a negat un raport al unui ziar italian potrivit căruia Gabriele suferă de comportament obsesiv şi a fost spălat pe creier de către o sectă fundamentalistă.

"Paolo este senin şi găseşte confort în rugăciune neavând probleme psihologice sau de sănătate", l-a citat Lombardi pe avocatul lui Gabriele, Paolo Fusco.

Camera conţine un crucifix, iar Gabriele - care îi servea masa lui Papa Benedict şi îl ajuta să se îmbrace şi să urce pe scaunul din faţă al papamobilului - are voie să participe la liturghie în mod regulat.


Niciun proces înainte de luna septembrie


Lombardi va continua să-l chestioneze pe Gabriele pentru aproximativ încă 10 zile iar mai târziu va trage concluziile, a declarat Bonnet. Dacă va fi un proces acesta nu va avea loc înainte de luna septembrie şi va fi public.

Gabriele, care are dublă cetăţenie, italiană şi de Vatican, este încă singura persoană acuzată în mod oficial în scandalul scurgerilor de inforamaţii de la Vatican („VatiLeaks”). Multe dintre documente au fost găsite în apartamentul său din Vatican.

Cei de la Vatican cred că majordomul nu ar fi acţionat de unul singur şi poate fi un pion într-o luptă pentru putere mult mai extinsă între cardinali.

Pentru moment Gabriele este acuzat oficial de furt calificat, ce se pedepseşte cu închisoare de până la şase ani. Dar alte infracţiuni, cum ar fi dezvăluirea de secrete de stat, ar putea fi adăugate la lista de acuzaţii înainte de a se termina ancheta.

O comisie formată din trei cardinali, care conduc o anchetă separată şi care au chestionat mulţi oameni în Vatican, îşi va prezenta raportul direct la Papă în următoarele câteva zile, declară Lombardi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor