Maia Sandu şi Secretarul General al CoE au discutat despre cooperarea în domeniul reformei justiţiei şi a luptei anticorupţie

Autorităţile R. Moldova şi-au propus să acţioneze ferm pentru a scoate justiţia din prinsoarea grupurilor corupte, a afirmat Maia Sandu.
Maia Sandu şi Marija Pejčinović Burić (presedinte.md)
Tatiana Chiriac
23.11.2021

Preşedintele, Maia Sandu, a avut, luni, o întrevedere cu Marija Pejčinović Buric, Secretarul General al Consiliului Europei, care se află într-o vizită la Chişinău. Discuţiile s-au referit la realizarea proiectelor incluse în Planul de Acţiuni pentru R. Moldova pentru anii 2021-2024, ce vizează asigurarea integrităţii actorilor din justiţie, combaterea violenţei împotriva copiilor şi femeilor, susţinerea presei şi alte domenii.

În cadrul întrevederii au fost discutate şi aspecte referitoare la cooperarea în domeniul reformei justiţiei şi a luptei anticorupţie, prioritatea principală a guvernării de la Chişinău.

„Apreciem recomandările Grupului de lucru de nivel înalt al Consiliului Europei, creat pentru a sprijini efortul R. Moldova în acest domeniu. Autorităţile şi-au propus să acţioneze ferm pentru a scoate justiţia moldovenească din prinsoarea grupurilor corupte, iar sprijinul partenerilor de dezvoltare este foarte preţios în aceste condiţii”, a declarat şefa statului.

În cadrul discuţiilor, Maia Sandu a punctat faptul că R.Moldova a ratificat recent Convenţia de la Istanbul, ceea ce dovedeşte angajamentul autorităţilor de a aborda cu toată seriozitatea problema violenţei în familie, care afectează foarte multe femei din Moldova.

Preşedinta a mai subliniat că R. Moldova îşi doreşte să dezvolte în continuare parteneriatul pe care ţara îl are de 26 de ani cu CoE, pentru a construi o societate deschisă şi prosperă, în care drepturile oamenilor sunt respectate pe deplin.

Consiliul Europei apreciază progresele înregistrate în ultimele luni în relaţia dintre Republica Moldova şi instituţia europeană, a declarat Marija Pejčinović Buric, aflată pentru prima dată într-o vizită la Chişinău, subliniind că „a observat o determinare puternică a Moldovei în procesul de reforme”.

Programul vizitei Secretarei Generale a Consiliului Europei, Marija Pejčinović Buric, în perioada 21 – 23 noiembrie, mai include întrevederi cu premierul Natalia Gavriliţa, preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, viceprim-ministrul, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Nicu Popescu, ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco şi başcanul UTA Găgăuzia, Irina Vlah.

Preşedinta Maia Sandu a participat anterior, alături de Secretara Generală a CoE, Marija Pejčinović Buric, la lansarea Planului de acţiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova pentru anii 2021-2024.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor