China retrogradează nivelul relaţiilor diplomatice cu Lituania din cauza Taiwanului

Ofiţeri poliţiei paramalitare chineze se salută în faţa unui tablou al dictatorului Mao Zedong în Piaţa Tiananmen din Beijing, China (Kevin Frayer/Getty Images)
DOROTHY LI
22.11.2021

China a retrogradat relaţiile diplomatice cu Lituania pe 21 noiembrie, după ce Taiwanul a deschis o ambasadă de facto în capitala Lituaniei, Vilnius.

Lituania a atras furia regimului chinez după ce a permis Taiwanului să deschidă un birou folosind propriul nume (Taiwan) în Vilnius, vara trecută. Beijingul şi-a rechemat ambasadorul din Lituania, în august şi l-a expulzat pe ambasadorul Lituaniei din China. De asemenea, se pare că regimul a încetat să mai elibereze noi permise de import pentru alimente lituaniene.

Regimul comunist de la Beijing pretinde că Taiwanul auto-guvernat este propriul său teritoriu, ameninţând că va fi alipit inclusiv prin forţă, dacă este necesar. De asemenea, a făcut presiuni asupra altor guverne pentru a le împiedica să formeze legături cu insula guvernată democratic.

Strângerea legăturilor dintre Lituania şi Taiwan „a subminat suveranitatea şi integritatea teritorială a Chinei şi a intervenit grav în afacerile interne ale Chinei... creând un precedent grav în lume”, a transmis Ministerul de Externe al Beijingului într-o declaraţie din 21 noiembrie. „Guvernul lituanian trebuie să suporte toate consecinţele care decurg [din acţiunile sale]”.

Autorităţile comuniste ale Chinei au anunţat că vor retrograda relaţiile diplomatice la nivelul de însărcinat cu afaceri.

Ministerul de Externe al Chinei a îndemnat Lituania să „îşi îndrepte imediat greşeala” şi a avertizat că încercările Taiwanului de a căuta sprijin străin vor ajunge „în fundătură”.

Ministerul de Externe al Lituaniei şi-a exprimat pe 21 noiembrie „regretul” faţă de decizia Chinei de a retrograda relaţiile.

„Lituania îşi reafirmă aderarea la politica „o singură China”, dar, în acelaşi timp, are dreptul de a extinde cooperarea cu Taiwan şi de a primi şi stabili reprezentanţe nediplomatice pentru a asigura dezvoltarea practică a unor astfel de legături, aşa cum fac multe alte ţări”, a afirmat ministerul într-un comunicat.

Majoritatea ţărilor, inclusiv Statele Unite, nu au în prezent legături diplomatice formale cu insula democratică, dar menţin relaţii cu Taiwan-ul prin înfiinţarea de birouri comerciale. Reprezentanţele Taiwanului în acele ţări folosesc numele oraşului Taipei, capitala Taiwan-ului. Numele ţării - Taiwan - este evitat pentru a nu atrage furia regimului comunist.

Consiliul pentru Afaceri Continentale din Taiwan a denunţat „lipsa de politeţe şi aroganţa” Chinei, spunând că Beijingul nu are dreptul să comenteze lucruri care nu sunt chestiuni interne ale Chinei şi care privesc doar Taiwan-ul şi Lituania.

Pe 19 noiembrie, subsecretarul de stat al SUA, Uzra Zeya, a declarat într-o conferinţă de presă la Vilnius, că Washingtonul a respins interferenţa altor ţări în relaţia Lituaniei cu Taiwan. Statele Unite au oferit, de asemenea, sprijin financiar naţiunii baltice confirmând că vor semna un acord de credit de export de 600 de milioane USD între Lituania şi Banca de import-export a SUA în viitorul apropiat.

Numeroşi parlamentari din întreaga lume au cerut solidaritate cu Lituania şi Taiwan în septembrie.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, într-un apel telefonic cu ministrul de Externe lituanian, Gabrielius Landsbergis, în august, a reafirmat sprijinul „de fier” al Statelor Unite pentru statul baltic în faţa comportamentului coercitiv al regimului chinez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor