Maia Sandu: „Aş anula pe viaţă dreptul de a mai conduce automobilul pentru cei care urcă la volan în stare de ebrietate”
alte articole
Confiscarea automobilului, interzicerea publicităţii la băuturile alcoolice şi comercializarea acestora în staţiile Peco, majorarea accizelor la produsele spirtoase, precum şi constituirea unei platforme de comunicare între autorităţile publice responsabile şi societatea civilă, sunt doar câteva dintre propunerile discutate joi, 10 octombrie, în cadrul şedinţei Consiliului Naţional pentru Securitatea circulaţiei rutiere, prezidată de premierul Maia Sandu.
În cadrul evenimentului, prim-ministrul a cerut instituţiilor abilitate să ia măsuri urgente de reducere a numărului accidentelor produse pe traseele naţionale şi a insistat pe lansarea unei campanii de informare care să cuprindă toate aspectele: alcoolismul la volan, viteza excesivă, cuplarea centurilor de siguranţă, utilizarea obligatorie a scaunului auto pentru copii şi educarea pietonilor în mod permanent.
„Aş anula pe viaţă dreptul de a mai conduce automobilul pentru cei care urcă la volan în stare de ebrietate. Dacă am aduna toate cheltuielile care se suportă în urma unui accident, dar şi reabilitarea victimelor, nu-i ajung 4 vieţi, celui vinovat, să întoarcă aceste costuri”, a declarat Maia Sandu.
Reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne, cei ai Ministerului Economiei, Justiţiei, Sănătăţii şi ai Procuraturii Generale au venit cu un set de propuneri de modificare a cadrului normativ, dar au prezentat şi măsuri noi de asigurare a securităţii rutiere pe traseele naţionale.
De asemenea, s-a convenit să fie acordată o atenţie sporită informării copiilor, elevilor, studenţilor despre conduita lor pe trecerea de pietoni şi în preajma transportului rutier prin repartizarea în cele 2625 de instituţii şcolare a materialelor speciale, dar şi instituirea unor ore obligatorii de siguranţă rutieră.
Conform statisticilor prezentate de Sistemul informaţional automatizat ”Registrul Accidente rutiere”, în acest an numărul accidentelor rutiere a scăzut cu aproape 3%, numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa s-a redus cu 10%, iar numărul celor traumatizaţi a înregistrat o descreştere cu aproape 7% în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
Potrivit aceleiaşi surse, în 2019 a crescut numărul şoferilor care urcă în stare de ebrietate la volan şi a pietonilor care traversează strada neregulamentar, dar în schimb s-a înregistrat o scădere a cifrei conducătorilor auto care depăşesc viteza pe drumurile din ţară.
În prezent, Republica Moldova se clasează pe locul 5 în Europa la capitolul accidente rutiere.