Dionis Cenuşă: Protestele transportatorilor din R. Moldova au implicaţii electorale

Ministerul Economiei şi Infrastructurii refuză orice majorare a tarifelor la transport, fiind conştient că cetăţenii R. Moldova pot sancţiona guvernanţii în alegerile locale din 20 octombrie, afirmă Dionis Cenuşă.
Dionis Cenuşă (expert-grup.org)
Ştefan Sârbu
10.10.2019

În contextul protestului organizat anterior de angajaţii sectorului horeca dar şi al lucrătorilor din transportul rutier, politologul Dionis Cenuşă susţine că Guvernul de la Chişinău denotă incapacitatea de a preveni manifestaţiile, fie că sunt simbolice sau serioase, iar efectele constructive ale acestora nu sunt valorificate deloc.

Analistul menţionează că ignorarea problemei duce la aprofundarea acesteia şi niciodată la auto-absorbţie şi neutralizare. În mod sigur, horeca va ridica preţurile (cu restul efectelor în lanţ), iar transportul rutier se va înrăutăţi, atât la nivel de calitate a serviciilor dar şi a accesului la acesta.

„În niciunul dintre cazuri nu au fost dezvoltate planuri de acţiuni, necesare pentru a afecta la minim interesul consumatorilor, a menţine sau îmbunătăţi serviciile şi a identifica un numitor comun cu prestatorii de servicii (private)”, a adăugat acesta.

Totuşi, în opinia lui Dionis Cenuşă, protestele celor din sectorul transportului rutier ar avea implicaţii electorale. Decizia Ministerului Economiei şi Infrastructurii de a refuza orice majorare a tarifelor pentru cetăţeni având un substrat politic prea evident.

„Orice partid de la guvernare este atent la 'politica tarifară', fiind conştient că votanţii pot sancţiona guvernanţii în alegerile locale (20 octombrie). În această situaţie, oficialii s-au poziţionat de partea votanţilor, şi nu de partea consumatorilor de servicii”, a conchis expertul.

Guvernul moldovean a dezaprobat decizia transportatorilor de a intra în grevă menţionând că pasagerilor trebuie să li se asigure condiţii civilizate de călătorie, microbuze şi autobuze destinate exclusiv transportului de pasageri. Doar după îndeplinirea acestor obiective, s-ar putea vorbi despre ajustarea tarifelor. „Aceştia îşi doresc majorarea imediată a tarifului de la 48 de bănuţi până la 92 de bănuţi per km, fără ca să ia în calcul impactului negativ asupra cetăţenilor.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor