Mai mulţi profesori universitari spun NU "mitei electorale" de 150 de euro oferite de V. Ponta

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Mai mulţi profesori universitari din cadrul Universităţii din Bucureşti i-au trimis vineri o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta şi miniştrilor din Educaţie, Remus Pricopie şi Mihnea Costoiu, prin care îi anunţă că refuză "mita electorală" de 150 de euro oferită de Guvern pentru dezvoltarea profesională, din fonduri europene, în timpul campaniei electorale, relatează Adevărul.

Anterior au existat şi profesori din învăţământul preuniversitar care au refuzat să ia banii acordaţi de Guvernul Ponta, acum este rândul profesorilor din învăţământul universitar. În paralel cu scrisoarea deschisă, circulă şi o petiţie online intitulată "Refuzaţi 'subvenţiile' electorale!".

"Vӑ trimitem această scrisoare pentru a vӑ informa cӑ noi, semnatarii ei, nu acceptӑm primirea acestei sume. Aceastӑ acţiune a Guvernului, insuficient pregătită şi fără precedent în mediul universitar, pare mult prea legată de momentul alegerilor şi sugerează mai degrabă dorinţa de a potoli nemulţumirea lucrătorilor din învăţământ decât grija sinceră pentru soarta lor. Cele mai multe cadre didactice (în special cele tinere) şi personalul auxiliar din învăţământ muncesc în condiţii indecente de salarizare. Nu de demagogie şi de măsuri pompieristice au nevoie, ci de o abordare corectӑ a problemelor din Educaţie, inclusiv a celor salariale", precizează profesorii în scrisoarea deschisă adresată premierului Ponta.

Profesorii universitari susţin că "ar fi o umilinţӑ sӑ accepte aceşti bani", ţinând cont de problemele care încă macină sistemul de educaţie din România, cum ar fi nerespectarea acordării celor 6% din PIB pentru educaţie, prevăzută de lege, subfinanţarea cercetării, modificarea politicianistă a Legii educaţiei sau ultima decizie a Ministerului prin care studenţii primesc două zile libere pentru a pleca acasă în turul II al alegerilor prezidenţiale 2014.

"Îi înţelegem întru totul pe colegii care vor accepta primirea acestei subvenţii. Mulţi dintre dânşii chiar au mare nevoie de aceşti bani, mulţi o duc foarte greu. Cu toţii am avea nevoie de venituri corecte pentru un trai decent, însӑ noi, prin neacceptarea acestei subvenţii, dorim sӑ tragem un semnal de alarmӑ asupra modului jignitor în care sunt tratate cadrele didactice", mai scriu profesorii.

Şi în cadrul petiţiei online privind refuzul "subvenţiilor electorale" se critică, de asemenea, modul în care Guvernul Ponta încearcă să mituiască profesorii.

"În contexul alegerilor prezidenţiale din 2014 guvernul României mituieşte profesorii din sistemul universitar şi preuniversitar prin acordarea unei „subvenţii” de 150 euro. Prin intermediul unui proiect european denumit "Personalul didactic din sistemul de învăţământ preuniversitar şi universitar de stat – promotor al învăţării pe tot parcursul vieţii", se acordă o "subvenţie", care a ajuns deja sau va ajunge în conturile profesorilor înaintea alegerilor prezidenţiale (turul al doilea). Dacă nu eşti de acord cu această practică, în calitate de simplu cetăţean, sau dacă o refuzi, în calitate de profesor, semnează această petiţie! Ea va arăta întregii lumi că profesorii au o conştiinţă care nu poate fi cumpărată sau tranzacţionată ca marfă electorală", scriu iniţiatorii petiţiei.