MAI: Declaraţia comisarului Reding cel puţin lipsită de fundament juridic

Viviane Reding, comisarul european pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
02.09.2012

Ministerul Administraţiei şi Internelor susţine că declaraţia vicepreşedintelui Comisiei Europene Viviane Reding privind aderarea României la Schengen este "cel puţin lipsită de fundament juridic" şi că e surprinzător faptul că acesta face o conexiune explicită între MCV şi procesul de aderare.

"Cu ocazia Consiliului Justiţiei şi Afaceri Interne din iunie 2011, au fost adoptate în unanimitate de către miniştrii de interne ai statelor membre concluziile Consiliului privind îndeplinirea de către România a criteriilor de aderare la spaţiul Schengen, conform acquis-ului relevant. Este surprinzător faptul că un oficial al Comisiei Europene face o conexiune explicită între Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi procesul de aderare la Schengen, în pofida punctului de vedere susţinut de Comisia Europeană şi prezentat de către Serviciul Juridic al Consiliului Uniunii Europene, potrivit căruia între cele două procese nu există nicio legătură", afirmă MAI într-un comunicat remis presi duminică.

MAI mai precizează că decizia privind aderarea unui stat la Schengen se ia în cadrul reuniunii miniştrilor de interne din Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, cu votul unanim al acestora.

"Având în vedere rolul Comisiei Europene de gardian al respectării şi implementării nediscriminatorii a tratatelor europene, inclusiv a acquis-ului Schengen, declaraţia oficialului european este cel puţin lipsită de fundament juridic", se mai afirmă în comunicat.

Ministerul Administraţiei şi Internelor va continua consultările cu statele membre în vederea atingerii obiectivului aderării la spaţiul Schengen, mai precizează ministerul.

Comisarul european pentru Justiţie al Comisiei Europene, Viviane Reding, a declarat sâmbătă, într-un interviu pentru "Le Monde", că urmăreşte cu atenţie situaţia politică din România şi a precizat că ”nu ar fi surprinsă dacă statele membre vor decide să nu integreze imediat România în Schengen”.

”Menţinem o supraveghere atentă (a situaţiei din România, n.red.) după lupta politică teribilă din iulie şi august. Am putut cere oprirea acestui gen de puci parlamentar. Am evitat răul cel mai mare graţie acţiunilor determinate a numeroşi actori, între care Comisia Europeană, Parlamentul European, state europene, dar şi Fondul Monetar Internaţional. Astfel au putut fi gestionate derivele cele mai grave datorită Mecanismului de Control şi Verificare pe care l-am creat. Sperăm că toţi actorii politici vor putea depăşi disensiunile pentru a pregăti campania electorală din octombrie. Tinerele democraţii din Est trebuie să realizeze în scurt timp ceea ce vechile democraţii au îndeplinit în câteva decenii”, a susţinut Reding.

Referindu-se la aderarea României la spaţiul Schengen şi întrebată fiind dacă acest proces este de actualitate, vicepreşedintele Comisiei Europene a declarat că nu ar fi surprinsă dacă statele membre ar decide o amânare în acest sens.

Cât despre aderaraea României la spaţiul Schengen, Reding a spus că ”este o decizie care aparţine statelor membre, în unanimitate, dacă îşi vor deschide frontierele, pe baza unei analize politice” şi a precizat că ”întrebarea esenţială este de a şti dacă statul de drept român ne poate oferi încredere”.

Comisarul European pentru Justiţie a ţinut să explice că ”spaţiul Schengen nu se referă doar la funcţionarea tehnică a frontierelor, aşa cum evaluează Comisia Europeană” ci ”implică şi o bună funcţionare a justiţiei şi garanţii în acest sens”.

”Din punctul meu de vedere, nu aş fi surprinsă dacă statele membre vor decide să nu integreze imediat România în Schengen”, a susţinut Viviane Reding.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor